Чи діє мораторій на проведення перевірок щодо сплати ЄСВ

Чи передбачено мораторій на проведення документальних перевірок щодо сплати єдиного внеску під час воєнного стану - роз'яснення ДПС.

Чи передбачено мораторій на проведення документальних перевірок щодо сплати ЄСВ

Калькулятор штрафів

01.08.2023 набули чинності зміни до Податкового кодексу та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану. Зокрема, внесені зміни до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Так, установлено мораторій на проведення документальних перевірок правильності нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок). Мораторій не стосується перевірок, пов’язаних з припиненням юридичної особи або підприємницької діяльності фізичної особи-підприємця, та/або таких, що проводяться на звернення платника єдиного внеску, та/або таких, що передбачені п.п. 1 – 3 підп. 69.35 п. 69 підр. 10 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ.

Тимчасово, на період з 01 серпня 2023 року до припинення або скасування воєнного стану на території України, введеного Указом № 64/2022, до плану-графіка проведення документальних планових перевірок можуть бути включені виключно (підп. 69.35 п. 69 підр. 10 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ):

  • платники податків, які здійснюють діяльність у сфері виробництва та/або реалізації підакцизної продукції;
  • платники податків, які здійснюють діяльність у сфері організації та проведення азартних ігор в Україні (гральний бізнес);
  • платники податків, які надають фінансові, платіжні послуги.

Документальні перевірки правильності нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску, що були розпочаті та не завершені до 24 лютого 2022 року, крім перевірок, для яких встановлено мораторій абзацом першим пункту 9 прим. 23 розділу VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 2464, поновлюються на невикористаний строк.

Джерело: офіційний сайт ГУ ДПС у Житомирській області

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Облік витрат за соціальними внесками в ОМС

За якими виплатами ОМС має нараховувати соціальні внески, серед яких ЄСВ і пенсійний збір? Мінімальні та максимальні розміри ЄСВ, загальні правила нарахування й бухгалтерські проведення для обліку витрат ОМС за соціальними внесками – все це у консультації.
2937

ЄСВ 2025

Ставка ЄСВ у 2025 році збережеться на рівні 22 відсотків для працівників без інвалідності. Мінімальний розмір ЄСВ 2025 та максимальний розмір соціального внеску розраховується на базі МЗП. Наводимо нові граничні розміри ЄСВ у 2025 році.
378

Класифікатор професій для звіту ЄСВ – Додатку Д5 Податкового розрахунку

На допомогу бухгалтеру поради, як користуватися класифікатором професій при заповненні Додатка Д5 Податкового розрахунку. Дивись приклад оформлення штатного розпису, що містить графи, які корисні для заповнення цього додатку.
18801

Оподаткування подарунків працівникам

Оподаткування подарунків працівникам – на що слід звернути увагу при оподаткуванні подарунків працівникам і відображенні їх у Додатку 4ДФ Податкового розрахунку. Чи обкладаються новорічні подарунки ПДФО, військовим збором, ЄСВ та ПДВ?
36414

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді