Затверджено Порядок управління відходами, який має використовувати місцева влада

Кабінет Міністрів схвалив Порядок розроблення, погодження та затвердження місцевих планів управління відходами.

Затверджено Порядок управління відходами

ШПАРГАЛКА БУХГАЛТЕРА НА 2023 РІК

Кабмін постановою від 05 вересня 2023 р. № 947 рекомендував органам місцевого самоврядування забезпечити розроблення, погодження та затвердження відповідно до Порядку, затвердженого цією постановою, місцевих планів управління відходами (планів управління відходами територіальної громади).

Такі плани є третім з чотирьох рівнів планування в Україні, передбачених започаткованою реформою. Вони складатимуться замість Схем санітарного очищення, які розроблялися населеними пунктами ще з радянських часів. 

«Робота над якісно новим стратегічним плануванням управління відходами в Україні триває. Все для того, аби сформувати цілісну картину – що робити з «віковічними» відходами і як не накопичити ще більше. Для цього, спираючись на досвід ЄС та враховуючи власні реалії, Україна формує Національний план. На його основі будуть побудовані регіональні та далі місцеві плани. На основі останніх – плани кожного підприємства та установи в країні. Таким чином зможемо вибудувати «мережу» конкретних дій, де кожен знає, що повинен робити та як досягати спільного результату», – прокоментував Міністр Руслан Стрілець. 

Нові місцеві плани управління відходами розроблятимуть: 

  • упродовж року з дня набрання чинності відповідними регіональними планами;
  • за участі вчених, експертів, громадськості та підприємств, які працюють на тій чи іншій території;
  • на підставі аналізу реальної ситуації з відходами на місцевості (види відходів, їх обсяг, наявні місця видалення та їх характеристики; наявні підприємства, що здійснюють операції з відходами, їх технічне забезпечення, необхідна додаткова сміттєпереробна інфраструктура, обсяги витрат та джерела фінансування тощо);
  • з передбаченням конкретних заходів щодо створення нових об’єктів з оброблення відходів або реконструкції діючих, закриття та  рекультивації сміттєзвалищ, що не відповідають вимогам тощо;
  • з урахуванням заходів запобігання засміченню територій. 

Щороку органи місцевої влади звітуватимуть про хід виконання місцевих планів, зокрема про досягнення встановлених цільових показників. Така інформація буде публічною. Що два роки здійснюватиметься оцінка ефективності виконання місцевих планів та результати оприлюднюватимуться для громадського контролю.

Джерело: офіційний сайт Децентралізація

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Оренда комунального та державного майна в Україні

Процедура оренди державного та комунального майна 2024 для держорганів, ОМС, бюджетних установ регламентована різними нормативно-правовими актами. Розглянемо чим керуватись при передачі в оренду державного чи комунального майна.
1215

Заява про відкриття та закриття рахунків

Відкриття та закриття рахунків актуально на початку та в кінці року, а також в процесі реорганізації бюджетної установи. А після набуття чинності наказу Мінфіну від 18.01.2024 № 23 додатково Казначейство у тримісячний строк переукладатиме з клієнтами договори про здійснення розрахунково-касового обслуговування. Тримайте зразки заяви про відкриття та закриття рахунків.
38729

Реєстраційна картка учасника бюджетного процесу в ІАС «LOGICA» – заповнення з експертом

У консультації про заповнення електронної форми реєстраційної картки, яка використовується для реєстрації учасників бюджетного процесу. Розглянемо, хто і який розділ заповнює та як заповнити кожне поле форми.
1934

Типова програмна класифікація видатків та кредитування місцевих бюджетів

Програмна класифікація видатків та кредитування місцевого бюджету, відповідно до вимог частини другої статті 10 Бюджетного кодексу України, формується місцевим фінансовим органом за пропозиціями, поданими головними розпорядниками бюджетних коштів під час складання проекту рішення про місцевий бюджет у бюджетних запитах.
12028

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді