Як придбати послуги з енергосервісу – роз’яснює уповноважений орган

Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
Мінекономіки роз’яснило особливості закупівлі послуг енергосервісу

як придбати послуги з енергосервісу

Пошук по Класифікатору професій

Мінекономіки у листі від 03.10.2023 № 3323-04/53077-06 «Щодо особливостей здійснення закупівлі послуг енергосервісу» розкрило питання:

  • щодо базового рівня споживання;
  • способів здійснення закупівлі послуг енергосервісу;
  • закупівлі енергосервісу шляхом проведення відкритих торгів.

Базовий рівень споживання

Відповідно до пункту 69 Особливостей для проведення процедури закупівлі енергосервісу базовий рівень споживання паливно-енергетичних ресурсів та житлово-комунальних послуг як значення у натуральних показниках обсягів річного та помісячного споживання визначається відповідно до методики, затвердженої Мінінфраструктури. Методику визначення базового річного рівня споживання паливноенергетичних ресурсів та житлово-комунальних послуг затверджено наказом Мінінфраструктури від 06.07.2023 № 578. Водночас за нею визначають базовий річний рівень споживання у разі виявлення не дотримання повітряно-теплового режиму, рівня освітлення, інших вимог утримання будівель, що визначені санітарними нормами та правилами в галузі організації праці, утримання будинків, будівель, споруд.

Мінекономіки рекомендує звертатись до Мінінфраструктури та Держенергоефективності з питань щодо базового рівня споживання.

Способи здійснення закупівлі послуг енергосервісу

Закупівлі енергосервісу можуть здійснюватися у один із таких способів:

  • за процедурою відкритих торгів;
  • переговорною процедурою закупівлі, яку застосовують виключно у випадках, передбачених пунктом 1 частини 2 статті 40 Закону про публічні закупівлі;
  • без застосування відкритих торгів за наявності одночасно двох підстав:
    • послуги енергосервісу закуповують для впровадження комплексу робіт (енергоефективних заходів) на об’єкті енергосервісу із рівнем скорочення споживання та/або витрат на оплату відповідних паливно-енергетичних ресурсів та/або житлово-комунальних послуг не менш як 50% відносно базового річного рівня споживання паливно-енергетичних ресурсів та житловокомунальних послуг за енергосервісним договором;
    • виконавець енергосервісу має досвід виконання такого енергосервісного договору, який підтверджує актами виконання зобов’язань за енергосервісним договором та відповідними розрахунками за один календарний рік.

Закупівлі енергосервісу шляхом проведення відкритих торгів

Тендерна документація повинна містити базовий річний рівень споживання паливно-енергетичних ресурсів та житлово-комунальних послуг в цілому за календарний рік та кожний місяць у натуральних показниках та у грошовій формі за цінами (тарифами), чинними на дату оголошення про проведення конкурентної процедури закупівлі.

Мінекономіки повідомляє, що на офіційному сайті Держенергоефективності розміщено інформацію щодо енергосервісу за посиланням.

Крім того на сайті decentralization.gov.ua можна додатково ознайомитись з рекомендаціями для ОМС з впровадження енергоефективних заходів на рівні територіальних громад за посиланням.

Водночас пропонується переглянути вебінар, що проведений Міністерством за підтримки проєкту ГЕФ/ПРООН «Усунення бар’єрів для сприяння інвестиціям в енергоефективність громадських будівель у малих та середніх містах України за допомогою застосування механізму ЕСКО» на тему: «Нові можливості для впровадження енергоефективних заходів за допомогою енергосервісу» за посиланням:

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Посадова інструкція фахівця з публічних закупівель

Що повинен знати фахівець з публічних закупівель, які він має права, завдання та обов’язки і яку відповідальність нестиме у разі порушення — визначає посадова інструкція фахівця з публічних закупівель. Наведемо її зразок.
29973

Переговорна процедура закупівлі: 4 кроки та десяток застережень

Переговорна процедура закупівлі 2020 та її алгоритм простіший, аніж конкурентних процедур. Попри це в ньому чимало місць, де замовник може помилитися — обґрунтування, документи від учасника, кваліфікація, відсутність підстав для відхилення за статтею 17, забезпечення. Усі застереження та поради — у цій статті.
10526

Закупівлі електроенергії: у кого купувати та як формується ціна на ринку

Замовникам складно самотужки розібратися з тим, як працює ринок електроенергії в Україні 2020. Звідси й проблеми в закупівлях. Тож перш ніж закуповувати електроенергію, варто опанувати правила роботи ринку та розрахунку ціни
3014

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді