Що є сума відхилення у Системі електронного адміністрування ПДВ

Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
Податківці пояснили з яких причин в Електронному кабінеті платника (меню «Система електронного адміністрування ПДВ»/опція «Розрахунок суми перевищення») виникає показник «сума відхилення».

сума відхилення у Системі електронного адміністрування ПДВ

Калькулятор штрафів

У приватній частині Електронного кабінету в меню «Система електронного адміністрування ПДВ» (СЕА ПДВ) платник ПДВ має доступ до інформації з СЕА ПДВ, зокрема, інформації щодо показника «Сума відхилення».

Основні принципи функціонування СЕА ПДВ визначено у статті 200-1 ПК та Порядку електронного адміністрування податку на додану вартість, затвердженим постановою КМУ від 16.10.2014 № 569 (далі – Порядок № 569).

Показник SПеревищ є складовою формули, за якою обраховується сума ПДВ, на яку платник має право зареєструвати в ЄРПН податкові накладні та/або розрахунки коригування.

Обрахунок реєстраційної суми (SНаклад) та її складових, зокрема показника суми перевищення (SПеревищ), здійснюється автоматично відповідно до норм ПК та Порядку № 569 для кожного платника ПДВ за кожний звітний період починаючи з 01.07.2015, а саме, враховується звітність з ПДВ, починаючи з податкової звітності за липень 2015 року, та податкові накладні і розрахунки коригування до них, складені, починаючи з 01.07.2015.

Показник SПеревищ розраховується наростаючим підсумком за кожен звітний період. В обрахунку показника SПеревищ приймають участь усі подані платником ПДВ декларації з ПДВ/уточнюючі розрахунки та усі складені ним податкові накладні/розрахунки коригування зареєстровані в ЄРПН. Під час обрахунку позитивного значення вказаного показника на таке значення зменшується реєстраційна сума (SНаклад) цього платника. Показник SПеревищ перераховують щоразу при поданні декларації з ПДВ/уточнюючого розрахунку за вказані періоди на дату такого подання та/або реєстрації в ЄРПН податкової накладної/розрахунку коригування, складені за вказані періоди на дату такої реєстрації.

Показник «Сума відхилення» – це позитивне або від’ємне значення різниці між сумою податкових зобов’язань за даними податкової звітності за звітний (податковий) період (рядок 9 колонка Б податкової декларації з ПДВ) та узагальненими даними суми ПДВ, яка зазначена в зареєстрованих в ЄРПН податкових накладних та розрахунках коригування, що в залежності від дати складання або дати реєстрації віднесено до відповідного звітного (податкового) періоду.

За інформацією ГУ ДПС у Чернівецькій області

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

ПДВ 2024 для бюджетних установ

Бюджетні установи теж можуть бути платниками ПДВ. Які зміни щодо ПДВ настали у 2024 році, зміни у ставках ПДВ 2024, про податкову накладну та податкову декларацію з ПДВ 2024, про необ’єктні та звільнені від ПДВ операції бюджетників, про особливості обліку цього податку у бюджетників – у даному огляді.
2377

Порядок складання податкової декларації з ПДВ

Розглянемо оновлену форму податкової декларації з ПДВ. У консультації знайдете, як заповнити всі рядки чинної ПДВ-декларації, приклад заповнення чинної декларації з ПДВ, а також інформацію про найбільш уживані додатки до ПДВ-декларації у бюджетників – Д1 та Д6.
58755

ПДВ 2023 для бюджетних установ

Бюджетні установи теж можуть бути платниками ПДВ. Які зміни щодо ПДВ настали у 2023 році, зміни у ставках ПДВ 2023, про нову податкову накладну та податкову декларацію з ПДВ 2023, про необ’єктні та звільнені від ПДВ операції бюджетників, про особливості обліку цього податку у бюджетників – у даному огляді.
48626

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді