Як зараховуються суми сплачених страхових внесків

За який місяць зараховуються суми сплачених страхових внесків в межах максимальної величини – роз'яснення.

як зараховуються страхові внески

Калькулятор стажу

Пенсійний фонд України прокоментував ситуацію, коли здійснено три платежі добровільного внеску з позначкою за серпень, вересень, жовтень (кожен по 1474 грн), а в особистому кабінеті застрахованої особи відобразився стаж лише за серпень.

Суми сплачених страхових внесків в межах максимальної величини (22 110 грн за місяць, тобто 22% від 15 мінімальних зарплат) зараховуються за той місяць, у якому надійшли на рахунок Пенсійного фонду України.

Тобто, якщо в одному місяці тричі було сплачено добровільний внесок і три платежі надійшли на рахунок Фонду в цьому місяці, то всі кошти буде зараховано як сплата внеску саме за цей місяць (у даному випадку – серпень). Врахування примітки, зробленої платником при сплаті добровільного внеску до кожного платежу (за серпень, вересень, жовтень), не передбачено

Тож, за наведених обставин, до страхового стажу враховано лише один місяць – серпень. При цьому заробітна плата за серпень, яку врахують при обчисленні пенсії, буде 20 100 грн (один внесок 1474 грн дає підстави врахувати заробіток для обчислення пенсії у сумі 6700 грн. Оскільки внесків було три, то ця сума становитиме 6700 х 3 = 20 100).

Щоб до страхового стажу було зараховано три місяці, потрібно сплачувати один раз в кожному з місяців добровільний внесок у розмірі не менше мінімального (на місяць сплати).

Джерело: офіційний сайт ПФУ

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Довідка про трудовий та страховий стаж

Отримати довідку ПФУ про трудовий та страховий стаж можуть і працівник, і роботодавець. Розкажемо, як це зробити онлайн, як рахувати стаж за цією довідкою.
23133

Довідка ОК-5 для підтвердження страхового стажу

Якщо працівник працює менше року чи шести місяців і захворів, бухгалтеру аби правильно нарахувати допомогу по тимчасовій непрацездатності чи допомогу по вагітності та пологах потрібно знати страховий стаж працівника. Розглянемо чим потрібно підтверджувати страховий стаж та чи потрібно вимагати від працівника довідку за формою № ОК-5.
35978

Страховий стаж: як обчислити і коли враховувати

Дані про страховий стаж потрібні бухгалтеру у низці випадків, наприклад нарахуванні лікарняних, декретних, пенсій та інших соцвиплат. У консультації – про те, як дізнатися про страховий стаж, як він розраховується бухгалтером у тих чи інших ситуаціях.
50566

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді