Довідка про трудовий та страховий стаж

Автор
експерт із соціального страхування
Отримати довідку ПФУ про трудовий та страховий стаж можуть і працівник, і роботодавець. Розкажемо, як це зробити онлайн, як рахувати стаж за цією довідкою.

У 2024 році, як і раніше, розмір лікарняних залежить від страхового стажу. Щоб порахувати стаж працівника, вам знадобляться трудова книжка та довідка «Дані про трудовий та страховий стаж», яку видає ПФУ.

Чому та чим замінили довідку ОК-5

Відомості про стаж можна отримати у ПФУ у трьох варіаціях:

  • довідка ОК-7 – містить періоди роботи у страхувальника, у якого працює працівник (не містить періодів роботи у інших роботодавців, до укладення трудового договору зі страхувальником;
  • довідка ОК-5 – наразі її може отримати лише застрахована особа. Для роботодавця ця довідка не доступна та й користі з неї не багато;
  • довідка Дані про трудовий та страховий стаж – найкраще рішення для роботодавця щоб визначити страховий стаж, оскільки містить періоди роботи у різних роботодавців, а не лише за останнім місцем роботи.

Слід нагадати, що обчислення стажу за довідками ОК-7 та ОК-5 нагадувало вправляння з арифметики – доводилося перераховувати дні стажу в місяці, місяці – в роки, а на додачу розшифровувати відомості щодо «стажу БСВ» за періоди, коли страхові внески не сплачувалися.

Натомість довідка Дані про трудовий та страховий стаж вже містить відповідні підсумки. Форму цієї довідки містить Додаток 9 до Положення про реєстр застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, затвердженого постановою правління ПФУ від 18.06.2014 № 10-1.

Нині довідка «Дані про трудовий та страховий стаж» є підтвердним документом для нарахування декретних та лікарняних виплат. Але з цієї довідки беремо періоди для стажу лише з 01.01.2011. Про це згодом.

Форма довідки про трудовий та страховий стаж

довідка про трудовий та страховий стаж бланк

СКАЧАТИ БЛАНК

Як роботодавцю отримати довідку про стаж працівника онлайн

Перевага довідки про трудовий та страховий стаж – роботодавець може отримати її онлайн через вебпортал електронних послуг ПФУ, попередньо авторизувавшись на ньому.

У розділі «комунікації з ПФУ» потрібно обрати тип звернення «додаток 9». Так буде сформовано запит на отримання довідки «Дані про трудовий та страховий стаж». Після її відправлення зачекайте хвилину–дві.

Оберіть цей запит зі статусом «виконано» у розділі «мої звернення» та завантажте файл у pdf-форматі. Це і буде довідка про трудовий та страховий стаж.

Як обчислювати стаж за довідкою про трудовий та страховий стаж

Щоб обчислити страховий стаж працівника, візьміть:

  • довідку «Дані про трудовий та страховий стаж» з Порталу електронних послуг ПФУ;
  • трудову книжку працівника;
  • ксерокопію Шпаргалки «Зарахування різних періодів до страхового стажу для оплати листків непрацездатності»;
  • калькулятор.

Роботодавці обчислюють страховий стаж з урахуванням наступного:

Період

Спосіб обчислення

По 27.02.2001

За трудовою книжкою – до страхового стажу прирівнюють трудовий стаж, набутий працівником за час роботи на умовах трудового договору (контракту), а також зараховують періоди перебування особи в трудових відносинах відповідно до постанови КМУ від 19.10.1998 № 1658 та постанови Ради Міністрів СРСР від 13.04.1973 № 252

З 28.02.2001 по 31.12.2010

За трудовою книжкою – зараховуються періоди перебування особи в трудових відносинах, протягом яких особа підлягала загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням, і сплачувались або за неї сплачувались страхові внески до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності

З 01.01.2011 до 31.12.2015

За відомостями про стаж, що містить Реєстр застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування – до страхового стажу включають виключно періоди, протягом якого особа підлягала страхуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та за який щомісяця сплачено нею та роботодавцем або нею страхові внески

З 01.01.2016

За відомостями про стаж, що містить Реєстр застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування – до страхового стажу включають період, за який було здійснено сплату ЄСВ

Підстава – частина 2 статті 14 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105-XIV (далі – Закон № 1105) та роз’яснення ПФУ, що розміщене на офіційному вебпорталі ПФУ у підрозділі «Порядок обчислення страхового стажу» розділу «У зв’язку з тимчасовою втратою працездатності» підрубрики «Страхові виплати» рубрики «Послуги» .

  1. Обчисліть за трудовою книжкою страховий стаж, включаючи до розрахунку лише періоди, які зараховують до стажу. На допомогу – Шпаргалка.
  2. Порахуйте стаж за довідкою «Дані про трудовий та страховий стаж».
  3. Підсумуйте стаж за даними з трудової книжки та довідки.

Довідка «Дані про трудовий та страховий стаж» – зразок

Довідка про трудовий та страховий стаж

ЗБІЛЬШИТИ ЗРАЗОК

Зауваги наостанок

1. Довідка містить відомості про стаж з 2004 року. Утім, для розрахунку беремо лише період з 01.01.2011. З цієї дати запроваджений персоніфікований облік у системі соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

Тому страховий стаж, набутий до 2011 року, обчислюємо за трудовою книжкою та/або іншими передбаченими законодавством документами, що підтверджують трудову діяльність; набутий після 2011 року – на підставі відомостей про застрахованих осіб з Державного реєстру.

2. Працівник також може отримати довідку про стаж:

  • в паперовому вигляді – у відділеннях ПФУ за паспортом та ідентифікаційним кодом,
  • в електронному вигляді (pdf) – через Портал електронних послуг ПФУ, попередньо на ньому авторизувавшись у зручний спосіб.

меми про бухгалтерів

Працюйте, відпочивайте й не забувайте, що поки ціни у відпустці – працюють знижки на передплату е-журналів «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата».

Поспішайте – даруємо 2000 грн на передплату.

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді