Готується закон про оподаткування таксистів, кур'єрів, перукарів та інших самозайнятих осіб

У Верховній Раді 20 жовтня було зареєстровано законопроект №10166 щодо запровадження спеціального режиму оподаткування доходів, отриманих фізичними особами від здійснення окремих видів діяльності.

податок для таксистів, кур'єрів і перукарів

Калькулятор штрафів

Майбутній закон стосується легалізації понад 500 тисяч самозайнятих осіб – мова йде про кур'єрів, таксистів, майстрів манікюру, перукарів та інших. В законопроєкті про спецоподаткування враховано 20 видів діяльності.

Також проєкт закону визначає юридичну площину для діяльності онлайн-платформ, що є вимогою для приведення податкового законодавства України у відповідність до вимог європейської Директиви про адміністративне співробітництво (DAC7) щодо автоматичного обміну інформацією операторів цифрових платформ. В цій частині мова йде про врегулювання діяльності онлайн-платформ таких як:

  • Uber,
  • Bolt,
  • Uklon,
  • Glovo,
  • Kabanchik та інших.

Головне з законопроекту: для цих категорій самозайнятих осіб не потрібно реєструвати ФОП, але податок складе 6% від доходів.

Заступник голови парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк зазначає, що завдяки платформам, які надаватимуть податковій дані про доходи таких самозайнятих осіб, буде вирішено одну з найболючіших проблем – облік готівкових надходжень.

Нагадаємо, що на минулому тижні Верховна Рада прийняла закон про оподаткування чистого процентного доходу банків. До цього на законодавчому рівні були обмежені ставки за мікрокредитами.

Kabanchik

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Плата за землю: приклад заповнення декларації

Землекористувачі чи орендарі земельних ділянок мають подавати до ДПС звітність з плати за землю – податкову декларацію. Податкова декларація з плати за землю – покрокова інструкція заповнення й зразок. Також знайдете про застосування звільнення від плати за землю під час війни та його декларування.
47620

Оподаткування подарунків працівникам

Оподаткування подарунків працівникам – на що слід звернути увагу при оподаткуванні подарунків працівникам і відображенні їх у Додатку 4ДФ Податкового розрахунку. Чи обкладаються новорічні подарунки ПДФО, військовим збором, ЄСВ та ПДВ?
36413

Єдиний рахунок 2024 – переваги та недоліки

Перехід на Єдиний рахунок для сплати податків, зборів та ЄСВ – це добровільний крок. Але зважте: якщо на нього перейти, то до кінця звітного року вже відмовитися буде не можна. Як працює ця дана система – у статті.
6960

Рахунки ЄСВ 2024

Реквізити рахунків для сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування не змінювались з 2021 року. Бухгалтер, який перераховує ЄСВ, має знати які є види рахунків та коли їх використовувати, де завжди будуть актуальні реквізити рахунків, як правильно заповнювати призначення платежу у платіжній інструкції та що робити, якщо ЄСВ сплатили на інший рахунок (для зарахування зарплатних податків – ПДФО/військового збору).
3117

Земельний податок 2024. Сплата земельного податку, строки, пільги, декларація

Плата за землю – це місцевий податок, який має дві форми. Перша – орендна плата за земельні ділянки державної і комунальної власності. Друга – земельний податок, який справляється за земельні ділянки іншої власності, наприклад приватної. Розглянемо розмір та правила плати за землю 2024.
54099

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді