Строк сплати ЄСВ у разі затримки фінансування лікарняних

Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
Податківці нагадали про граничний термін, у який роботодавець зобов’язаний сплатити ЄСВ, що нарахований на суми лікарняних та декретних, у разі затримки фінансування від Пенсійного фонду України.

строк сплати ЄСВ

Калькулятор штрафів

ЄСВ нараховують на суми, зазначені в частинах першій і другій статті 7 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI (далі – Закон № 2464), незалежно від джерел їх фінансування, форми, порядку, місця виплати та використання, а також від того, чи виплачені такі суми фактично після їх нарахування до сплати. Окрім цього ЄСВ підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника. Ці норми визначені у частині 5 статті 7 та частині 12 статті 9 Закону № 2464.

За частиною 2 статті 9 Закону № 2464 для осіб, які отримують допомогу по тимчасовій непрацездатності, допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами, роботодавці обчислюють ЄСВ щомісяця на підставі бухгалтерських та інших документів, відповідно до яких провадиться нарахування (обчислення) або які підтверджують нарахування (обчислення) виплат (доходу), на які нараховують ЄСВ.

Нараховані за відповідний календарний місяць суми ЄСВ сплачують не пізніше 20 числа наступного місяця незалежно від виплати заробітної плати та інших видів виплат, на суми яких нараховується ЄСВ.

Якщо останній день строків сплати ЄСВ припадає на вихідний, святковий або неробочий день, останнім днем таких строків сплати ЄСВ вважають перший робочий день, що настає за вихідним, святковим або неробочим днем.

Отже, роботодавець зобов’язаний сплатити ЄСВ з нарахованої за відповідний календарний місяць суми допомоги по тимчасовій непрацездатності та допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами не пізніше 20 числа наступного місяця незалежно від джерел їх фінансування, форми, порядку, місця виплати та використання, а також від того, чи виплачені такі суми фактично після їх нарахування.

За інформацією ГУ ДПС у Вінницькій області

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Звіт ЄСВ: зразок заповнення та бланк

Звіт ЄСВ – так до сих пір часто називають Податковий розрахунок, що містить дані не лише про ЄСВ, але й про ПДФО та військовий збір. До вашої уваги склад Звіту ЄСВ і приклади заповнення окремих його додатків. На що слід звернути увагу, аби не помилитися?
148130

Облік витрат за соціальними внесками в ОМС

За якими виплатами ОМС має нараховувати соціальні внески, серед яких ЄСВ і пенсійний збір? Мінімальні та максимальні розміри ЄСВ, загальні правила нарахування й бухгалтерські проведення для обліку витрат ОМС за соціальними внесками – все це у консультації.
3330

ЄСВ 2025

Ставка ЄСВ у 2025 році збережеться на рівні 22 відсотків для працівників без інвалідності. Мінімальний розмір ЄСВ 2025 та максимальний розмір соціального внеску розраховується на базі МЗП. Наводимо нові граничні розміри ЄСВ у 2025 році.
999

Класифікатор професій для звіту ЄСВ – Додатку Д5 Податкового розрахунку

На допомогу бухгалтеру поради, як користуватися класифікатором професій при заповненні Додатка Д5 Податкового розрахунку. Дивись приклад оформлення штатного розпису, що містить графи, які корисні для заповнення цього додатку.
19563

Оподаткування подарунків працівникам

Оподаткування подарунків працівникам – на що слід звернути увагу при оподаткуванні подарунків працівникам і відображенні їх у Додатку 4ДФ Податкового розрахунку. Чи обкладаються новорічні подарунки ПДФО, військовим збором, ЄСВ та ПДВ?
38506

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді