Оплата за суспільно корисні роботи зросла у 1,5 рази

Уряд підвищив оплату праці за виконання суспільно корисних робіт в рамках проєкту «Армія відновлення» в півтора рази - до 10 050 грн.
Cуспільно корисні роботи

Калькулятор індексації зарплати

Внесено зміни до Порядку залучення працездатних осіб до суспільно корисних робіт в умовах воєнного стану. Передбачено фінансування за рахунок коштів Фонду загальнообовʼязкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, коштів місцевих бюджетів, підприємств, установ, організацій, а також інших джерел, не заборонених законодавством, суспільно корисних робіт, що виконуються зареєстрованими безробітними та незайнятими внутрішньо переміщеними особами працездатного віку з числа застрахованих осіб, які не мають статусу зареєстрованого безробітного.

Визначено, що:

  • організація і проведення суспільно корисних робіт, які фінансуються за рахунок коштів Фонду, здійснюватиметься на підставі договору про організацію суспільно корисних робіт та фінансування їхньої організації, який укладається між центром зайнятості та замовником суспільно корисних робіт;
  • оплата основної та додаткової заробітної плати за виконання таких робіт не може перевищувати півтора розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на дату її нарахування, за повністю виконану місячну (годинну) норму праці, встановлену з урахуванням положень ЗУ «Про оплату праці» та «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану».

«Армія відновлення» – це проєкт, який дозволяє долучитись до виконання суспільно корисних робіт та отримувати за це оплату від держави у розмірі мінімальної зарплати. За майже рік дії цього проєкту до таких робіт було залучено понад 62 тисячі безробітних в 19 регіонах.

Оплата за виконання суспільно корисних робіт за відпрацьований повний місяць збільшується:

  • до кінця 2023 року з 6700 грн до 10 050 грн.,
  • з 01 січня 2024 року – до 10 650 грн,
  • з 01 квітня 2024 року –до 12 000 грн.

Мінекономіки нагадує, види суспільно корисних робіт залежать від потреб конкретного регіону. Керівництво областей визначає, які роботи потрібні в регіоні, повідомляє про це Центр зайнятості, який пропонує безробітним, що стоять на обліку в центрі, долучитись до виконання таких робіт. З цими людьми укладається строковий трудовий договір на період виконання робіт.

Найчастіше безробітних залучають до:

  • робіт з забезпечення життєдіяльності громадян, що постраждали внаслідок бойових дій;
  • розвантаження, фасування та доставки гуманітарної допомоги;
  • надання громадянам соціальних послуг в місцях зосередження внутрішньо переміщених осіб;
  • плетіння маскувальних сіток, консервування продукції для потреб ЗСУ, пошиття одягу та ремонту військової амуніції;
  • допомоги з догляду за пораненими військовослужбовцями в медзакладах;
  • розбору завалів, відновлення житлових будинків та приміщень, розчищення залізничних колій та автомобільних доріг, які пошкоджені в результаті бойових дій;
  • облаштування та укріплення блокпостів, підвальних приміщень під укриття;
  • будівництва захисних споруд цивільного захисту, укріплення дамб;
  • робіт із заготівлі дров для потреб військових та населення.

Джерело: офіційний сайт Мінекономіки, Telegram-канал Тараса Мельничука

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Неоформлення трудових відносин: розмір штрафів

Перевірки Держпраці та острахи бухгалтера та керівника в першу чергу пов’язані зі значними фінансовими штрафами. І навіть якщо все ніби гаразд і неоформлених працівників в установі немає, – ризик заробити штраф за неоформлення трудових відносин за наявності цивільно-правових договорів існує. Які вони штрафи нинішні?
18988

Дистанційна робота в держорганах, ОМС, бюджетних установах

Держслужбовці та працівники держорганів, ОМС, бюджетних установ мають право працювати дистанційно за умови наявності організаційних і технічних можливостей для виконання посадових обов’язків. Розглянемо чим потрібно керуватись та що зробити для впровадження дистанційної роботи.
17220

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді