Нова стратегія шкільного харчування передбачає зниження ожиріння у дітей та відновлення харчоблоків

Блок під заголовком новини 1 Підпишіться на Telegram-канал Головбух Бюджет. Новини! Тримаємо руку на пульсі усіх змін без паніки та зайвої води

Уряд затвердив Стратегію реформування системи шкільного харчування на 2023–2027 роки.

Нова стратегія шкільного харчування

Положення про бухгалтерську службу зразок ⏬ скачати

Відповідне розпорядження № 990-р від 27 жовтня 2023 року опублікували на сайті Кабінету Міністрів України. Ухвалення цього документу є одним з найважливіших кроків у процесі зміни та переформатування системи організації харчування в закладах освіти й забезпечення дітей якісною та поживною їжею.

Реалізація Стратегії реформування дозволить покращити умови організації якісного, безпечного, збалансованого харчування у закладах освіти. Це сприятиме формуванню у дітей здорових харчових звичок та дозволить знизити ризики неінфекційних захворювань (ожиріння, серцево-судинні хвороби тощо) у дорослому віці.

На найближчі роки Стратегія має стати «дорожньою картою» реалізації реформи для всіх її учасників — від центральних органів виконавчої влади до представників органів місцевого самоврядування. На її основі громади можуть розробити регіональні стратегії впровадження змін на місцях.

Затверджений документ базується на низці нормативно-правових актів:

Цілі Стратегії

Стратегія визначає план дій на 2023–2024 роки, пріоритетні напрями роботи до 2027 року та операційні задачі.

Зокрема, ідеться про чотири стратегічні цілі реформи:

  1. Організація якісного та безпечного харчування: закупівлі та фінансування. Достатність фінансового ресурсу в замовників для закупівель харчових продуктів чи послуг з організації харчування та здійснення закупівель просто та ефективно.
  2. Відновлення та модернізація харчоблоків: комплексний підхід. Відновлення та модернізація харчоблоків закладів освіти з використанням новітніх технологічних процесів, покращення показників енергоефективності та дотримання принципів системи НАССР.
  3. Розвиток кадрового потенціалу. Забезпечення органів місцевого самоврядування і закладів освіти достатнім штатом кваліфікованих працівників, які якісно та безпечно організовують харчування і сприяють формуванню в учнів здорових харчових звичок.
  4. Свідоме обрання українцями здорового харчування. Впровадження нових норм харчування, меню, а також формування культури здорового харчування.

Стратегічна мета реалізації чотирьох цілей реформи — забезпечити різноманітне, збалансоване та якісне харчування в закладах освіти, сприяючи соціальному захисту вразливих груп населення та формуючи навички здорового харчування серед дітей і дорослих.

Показники досягнення стратегічної мети:

  • зменшення відсотка ожиріння серед дітей до 18 років;
  • рівень задоволеності учнів харчуванням у закладах освіти
  • зміна харчових уподобань дітей шкільного віку;
  • збільшення кількості учнів, які харчуються в закладах освіти,
  • кількість комплексно модернізованих або відновлених харчоблоків.

Та найголовніше — реалізація Стратегії реформи шкільного харчування має стати основою для формування здорового суспільства і значного зниження рівня неінфекційних захворювань в Україні.

Роль МОН у реформі системи шкільного харчування

Міністерство освіти і науки України є одним з виконавців реформи системи шкільного харчування. МОН долучилося до розроблення Операційного плану дій на 2023–2024 роки на виконання Стратегії. МОН також працює над розробленням рекомендацій та нормативно-правової бази, що стосується організації харчування.

Окрім цього, Міністерство працює над залученням додаткових інвестицій та розвитком партнерств, щоби покращувати процеси організації харчування в закладах освіти. Зокрема, у лютому 2023 року МОН підписало Меморандум про взаєморозуміння і співпрацю із Всесвітньою продовольчою програмою ООН в Україні.

У жовтні цього року Україна підтвердила намір долучитися до Коаліції шкільного харчування (School Meals Coalition), яка наразі налічує понад 90 країн. Це сталося під час Першого саміту Коаліції.

МОН також працює у напрямі розвитку кадрового потенціалу та підвищення кваліфікації кухарів закладів освіти. Зокрема, на базі закладів професійно-технічної освіти відкриваються кулінарні хаби. У цих хабах підвищують кваліфікацію майстри виробничого навчання, які потім стають «агентами змін» реформи шкільного харчування — передають отримані знання кухарям закладів освіти.

Джерело: офіційний сайт МОН

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

ЄСВ 2025: ставка, сплата, звітність

ЄСВ у 2025 році становить 22% для працівників без інвалідності. У статті поговоримо про мінімальний ЄСВ 2025 та максимальний розмір єдиного соціального внеску
25777

Звіт про кількісний та якісний склад державних службовців 2025: кому і як подавати

Хто подає звіт про кількісний та якісний склад державних службовців, у якому форматі, які показники включити та на які дані спиратися? У статті розберемо всі нюанси заповнення звіту та дамо підказки по заповненню.
45

Держбюджет 2025: показники та зміни

Щороку законотворець приймає новий фінансовий план країни. На 2025 рік фінансові, соціальні та інші показники визначені у Законі України «Про Державний бюджет України на 2025 рік» від 19.11.2024 № 4059-IX, який чинний з 01.01.2025. У червні 2025 року Уряд схвалив зміни до Держбюджету 2025. Говорімо про основні показники Держбюджету 2025 та що в ньому планують змінити.
10476

Мінімальна зарплата у 2025 та 2026 роках: що зміниться для бухгалтера

Мінімальна зарплата 2025 встановлена Законом України від 19.11.2024 № 4059-IX «Про Державний бюджет України на 2025 рік». Розмір МЗП з 1 січня 2025 року залишився на рівні 8000 грн. У статті розглянемо, як мінімальна зарплата в Україні впливає на основні соціальні показники та податки. Також поговоримо про те, яка буде мінімальна зарплата у 2026 році, оскільки маємо Бюджетну декларацію на 2026–2028 роки.
65792

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді