Як організувати проведення класифікації посад державної служби у держоргані

Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
НАДС опублікувало відповіді на найбільш поширені запитання під час вебінару «Проведення класифікації посад державної служби в умовах воєнного стану».

проведення класифікації посад державної служби

Калькулятор середньооблікової чисельності штатних працівників

Чи проводиться класифікація посад державної служби самостійно державним органом, який не має статусу юридичної особи публічного права?

Так. Згідно з пунктом 6 Алгоритму проведення класифікації посад державної служби в умовах воєнного стану (далі - Алгоритм) класифікація посад проводиться кожним державним органом незалежно від його штатної чисельності. Класифікація посад у відокремленому підрозділі або територіальному органі державного органу без статусу юридичної особи публічного права може проводитися таким підрозділом або органом самостійно, якщо керівник такого підрозділу або органу виконує функції керівника державної служби в державному органі.

Чи потрібно проводити класифікацію посад у державному органі, який ліквідується і в якому залишилась працювати лише ліквідаційна комісія, яка завершує виконання ліквідаційних заходів?

Ні. Якщо державний орган перебуває у стані ліквідації проводити класифікацію посад державної служби не доцільно.

Хто такі відповідальні за проведення класифікації?

Згідно з пунктом 3 Алгоритму одним із учасників класифікації посад є служба управління персоналом або інший структурний підрозділ, або державний службовець категорії “В”, визначений структурою державного органу в разі недоцільності утворення окремого структурного підрозділу, уповноважені на проведення класифікації посад. Це і є відповідальний структурний підрозділ, який у подальшому визначається у розпорядчому документі (наказі) щодо проведення класифікації посад в державному органі, його апараті (секретаріаті).

Якщо провести класифікацію посад і подати в НАДС, а в новому році зміниться штатний розпис, скільки часу дається на проведення класифікації новоутворених посад?

У такому випадку у новому році ви можете провести класифікацію повторно. Повторна класифікація посад наступного року проводиться згідно Алгоритмом проведення класифікації посад державної служби в умовах воєнного стану. У разі проведення повторної класифікації посад видається наказ, у якому зазначається кількість посад державної служби, які передбачається ввести до нової структури та (або) штатного розпису державного органу або щодо яких передбачається внести відповідні зміни.

Час проведення повторної класифікації не обмежений нормативно-правовими актами. Водночас для визначення розмірів посадових окладів державних службовців за новою моделлю оплати праці важливо провести класифікацію посад оперативно.

Нова структура та штатний розпис 01.11.2023 вводиться в дію. При цьому ще не розроблені положення та посадові інструкції. Класифікацію проводити по новому штатному розпису?

Так, у такому разі класифікація посад проводиться по новому штатному розписі, оскільки діюча не буде застосовуватися у наступному році.

У разі відсутності нових посадових інструкцій та положень ви можете провести класифікацію відповідно до програмних і стратегічних документів, типових положень про окремі структурні підрозділи, а також шляхом виявлення пріоритетів в діяльності державного органу. В будь-якому випадку необхідно заповнити Форму основної інформації про посади державної служби, на основі якої буде проведено класифікацію посад.

З офіційного вебсайту НАДС

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Повідомлення про суттєві зміни в майновому стані: хто, коли, як

Держорган НАЗК вимагає електронного декларування статків і подачі повідомлення про суттєві зміни в майновому стані, аби запобігти корупції. Хто зобов’язаний подавати це повідомлення, за яких умов і коли?
7058

Дистанційна робота в держорганах, ОМС, бюджетних установах

Держслужбовці та працівники держорганів, ОМС, бюджетних установ мають право працювати дистанційно за умови наявності організаційних і технічних можливостей для виконання посадових обов’язків. Розглянемо чим потрібно керуватись та що зробити для впровадження дистанційної роботи.
17324

Органи місцевого самоврядування в Україні

Органи місцевого самоврядування (ОМС) – це виборні та інші органи територіальних громад, які мають повноваження вирішувати питання місцевого значення. Бухгалтер, який працевлаштовується у виконавчий орган місцевої ради, бюджетні установи, що фінансуються з місцевого бюджету, має розуміти не лише структуру установи, в якій працює, а й структуру ОМС, їх повноваження, у т. ч. щодо бюджету, отримання фінансування тощо. Розглянемо це детальніше.
106696

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді