Про підвищення мінімальної зарплати у 2018 році

З 1 січня 2018 року мінімальна заробітна плата становить 3723 грн, тобто є нижчою на 7,2% від фактичного прожиткового мінімуму для працездатних осіб у цінах січня (4011 грн). Це стало кроком назад у забезпеченні гарантованого державою мінімального рівня оплати праці. У червні цей розрив зріс до 13,3% (фактичний прожитковий мінімум для працездатних осіб становив 4923 грн).

У своїх пропозиціях до Держбюджету-2018 ФПУ та СПО об’єднань профспілок наполягали встановити з 01.01.2018 мінімальну зарплату не нижче фактичного прожиткового мінімуму для працездатних осіб (4023 грн) та підвищувати її протягом року з урахуванням прогнозного індексу споживчих цін.

За наполяганням профспілок та на виконання завдання Президента України, Законом України «Про Державний бюджет України на 2018 рік» Уряду доручили за підсумками виконання Держбюджету за І квартал розглянути питання про підвищення мінімальної зарплати до 4200 грн на місяць з ІІ кварталу 2018 року.

Проте, Уряд та Верховна Рада України не підвищують мінімалку, аргументуючи це відсутністю коштів у Державному бюджеті.

Президія ФПУ 21 червня 2018 року схвалила Заяву Федерації профспілок України з вимогою якнайшвидше підвищити розмір мінімальної зарплати з ІІ кварталу 2018 року до фактичного прожиткового мінімуму для працездатних осіб (не менше 4200 грн), і направила її КМУ та Верховній Раді.

Мінсоцполітики у відповідь на Заяву Федерації повідомляє, що:

«згідно з оперативними даними Державної казначейської служби України недовиконання дохідної частини загального фонду державного бюджету за січень-червень 2018 року становить 14,9 млрд грн, тому на сьогодні немає можливості фінансово забезпечити встановлення мінімальної заробітної плати у розмірі 4200 грн».

Водночас Мінсоцполітики протягом ІІІ-ІV кварталів 2018 року опрацьовуватиме з Мінфіном можливість надалі підвищити розмір мінімальної зарплати до 4200 грн.

За інформацією Федерації профспілок України

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Приклади відрахувань із заробітної плати

Перш ніж виплатити працівникові зарплату, бухгалтер повинен відрахувати із неї податки. А ще можуть бути й аліменти та інші обов’язкові платежі. Усе про відрахування із заробітної плати — у статті.
341591

Переведення працівника на інше підприємство

Переведення працівника на інше підприємство стало більш простішою процедурою, а все тому, що у працівника забрали право переносити дні заробленої щорічної відпустки до іншого роботодавця.
14910

Як вести облік витрат із зарплати ОМС

Заробітна плата займає завжди суттєву частку у загальних витратах будь-якої бюджетної установи й органи місцевого самоврядування (ОМС) – не виняток. Як вести облік таких витрат, що до них належать, які правила їхнього нарахування, про виплату авансу та бухгалтерські проведення в ОМС – у даному огляді.
7266

Наказ про відрядження – всі зразки

Наказ на відрядження складають на особу, яку направляють для виконання роботи за кордон або в інший населений пункт. Експерт надає готові зразки наказі про відрядження або про його припинення.
148573

Зарплатні відомості – ЗРАЗКИ та бланки

У консультації – про оформлення зарплатних документів, зразки зарплатних відомостей, а також про відповідальність фінансову, адміністративну, дисциплінарну, кримінальну при нарахуванні зарплати.
56639

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді