Облік в ДПС: як стати за неосновним місцем

Якщо у платника податків, крім обов’язків за своїм місцезнаходженням, виникають обов’язки на території іншої адміністративно-територіальної одиниці, він зобов’язаний стати на облік за таким неосновним місцем у відповідному контролюючому органі (Порядок № 1588).

Чи знаєте ви, як завершити ревізію на свою користь? ►►► Пройдіть тест✔️

Облік в ДПС: як стати за неосновним місцем

Відповідно до Порядку № 1588 для взяття на облік за неосновним місцем платник податків зобов’язаний протягом 10 робочих днів після створення відокремленого підрозділу, реєстрації рухомого чи нерухомого майна чи відкриття об’єкта чи підрозділу, подати до відповідного контролюючого органу заяву про взяття на облік за неосновним місцем обліку за формою № 17-ОПП.

Також взяття на облік за неосновним місцем обліку здійснюється на підставі:

  • повідомлення про об’єкти оподаткування за формою № 20-ОПП, якщо у такому повідомленні платник податків визначив контролюючий орган, у якому бажає стати на облік за неосновним місцем за місцезнаходженням відповідного об’єкта оподаткування;
  • заяви для осіб, які провадять незалежну професійну діяльність за формою № 5-ОПП, якщо у такій заяві платник зазначив про бажання стати на облік за неосновним місцем за місцезнаходженням робочого місця.

У разі якщо платник податків визначив контролюючий орган, у якому бажає стати на облік за неосновним місцем обліку, у повідомленні за ф. № 20-ОПП або заяві за формою № 5-ОПП, платник податків звільняється від обов’язку подання до контролюючого органу заяви за ф. № 17-ОПП.

За матеріалами ДПС

Облік в ДПС: як стати за неосновним місцем
ІРИНА ПЕТРУСЕНКО,експерт Експертус Головбух
Із січня роботодавці звітуватимуть про борги із зарплати. Держстат затвердив нову форму статистичної звітності № 3-борг (місячна) «Звіт про заборгованість з оплати праці». Для кого звіт обов’язковий? Коли подавати та як правильно його заповнити?

УВАГА!

Бути у курсі подій та законодавчих оновлень стало ще легше! Підписуйтесь на наш Telegram або FB та читайте важливі новини від порталу "Бюджетник" першими.

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Плата за землю: приклад заповнення декларації

Землекористувачі чи орендарі земельних ділянок мають подавати до ДПС звітність з плати за землю – податкову декларацію. Податкова декларація з плати за землю – покрокова інструкція заповнення й зразок. Також знайдете про застосування звільнення від плати за землю під час війни та його декларування.
47628

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді