На яких субрахунках бухгалтерського обліку відображати ПДВ

Фахівці Казначейства пояснили, як установам відображати в бухгалтерському обліку суми ПДВ.

Нарахування сум ПДВ, що входять до складу вартості робіт, послуг, виробів і продукції, які підлягають перерахуванню в бюджет, розпорядники бюджетних коштів — платники податку відображають в бухгалтерському обліку як зменшення доходів та виникнення розрахунків з бюджетом за податками та зборами. А саме:

Назва операції

Д-т

К-т

Нарахування сум ПДВ, що є складовою вартості робіт, послуг, виробів і продукції, які підлягають перерахуванню в бюджет

7111 (7121) «Доходи від реалізації продукції (робіт, послуг)»

6311 (6321) «Розрахунки з бюджетом за податками і зборами»

Розпорядники бюджетних коштів перераховують до бюджету ПДВ з рахунків, відкритих за балансовим рахунком 3125 або 3155.

Увага!

Бухгалтерський облік слід вести відповідно до НП(с)БОДС та інших нормативно-правових актів з ведення бухобліку в порядку, встановленому Мінфіном.

Мінфін відповідно до покладених на нього завдань, зокрема, здійснює державне регулювання бухгалтерського обліку та фінансової і бюджетної звітності в Україні, визначає єдині методологічні засади бухобліку та складення фінансової і бюджетної звітності. Тож якщо виникають запитання, як відображати в обліку ті чи ті окремі операції, за відповіддю слід звертатися саме до цього відомства.

Джерело: лист Казначейства від 05.10.2017 № 16-08/925-16571

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Облік та документальне оформлення передачі комунального майна ОМС

Комунальне майно має особливий правовий статус, знаходиться під управлінням ОМС та може передаватися рішенням місцевої ради на баланс інших комунальних закладів та комунальних підприємств. Як обліковувати таке майно, оформити документально його передачу – у цьому огляді.
24261

Інвентаризація основних засобів: порядок проведення

В бюджетних установах щороку проводиться інвентаризація основних засобів та інших необоротних матеріальних активів (ІНМА) . Вона підтверджує достовірність бухгалтерського обліку і фінзвітності бюджетних установ. Розглянемо, коли і як її проводити.
29581

Акт приймання-передачі транспортного засобу

Коли установа безоплатно отримує чи передає авто, здає його в оренду, відправляє або забирає з ремонту тощо, вона складає акт приймання-передачі транспортного засобу. Форми актів різняться залежно від мети передачі транспортного засобу. Розглянемо, у яких випадках і за якою формою складати ці акти.
54886

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді