Як достроково оформити пенсію багатодітним батькам

Особливості дострокового пенсійного забезпечення багатодітних батьків – роз'яснення.

Як достроково оформити пенсію багатодітним батькам

Калькулятор стажу

Хто має право на призначення дострокової пенсії за віком

Відповідно до ст.115 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 № 1058 право на призначення дострокової пенсії за віком мають жінки, які народили п’ятьох або більше дітей та виховали їх до шестирічного віку, після досягнення віку 50 років та за наявності не менше ніж 15 років страхового стажу. 

Чи може отримувати пенсію батько, якщо він виховував дітей

За вибором матері або в разі її відсутності, якщо виховання п’ятьох або більше дітей здійснювалося батьком, батьку призначається дострокова пенсія за віком після досягнення 55 років та за наявності страхового стажу не менше ніж 20 років.

Чи зараховується до страхового стажу час догляду за дітьми

До трудового стажу:

  • до 01.01.2004 року включався час догляду непрацюючої матері за малолітніми дітьми, але не довше ніж до досягнення кожною дитиною 3-річного віку;
  • починаючи з 01.01.2004 час догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку зараховується до страхового стажу матері за умови, якщо особа доглядає за дитиною до досягнення нею трирічного віку, та за умови отримання допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку;
  • починаючи з 01.01.2005 цей період зараховується до страхового стажу за даними реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Які документи підтверджують право на такий вид пенсії

Для призначення дострокової пенсії за віком необхідно надати наступні документи:

  • заява;
  • паспорт, ідентифікаційний код;
  • трудова книжка та інші документи, що підтверджують набутий страховий стаж;
  • свідоцтва про народження дітей;
  • паспорти дітей (за наявності).

Коли подавати заяву про призначення дострокової пенсії багатодітнім матерям

Заяву про призначення дострокової пенсії багатодітним матерям можна подати до органу Пенсійного фонду України в термін не раніше, ніж за один місяць до виповнення пенсійного віку (50-річчя для жінок) і бажано не пізніше трьох місяців з дня досягнення цього віку. У разі своєчасного звернення пенсія призначатиметься з дня 50-річчя. У випадку звернення особи за призначенням пенсії в більш пізній строк пенсія призначатиметься з дня звернення.

Чи призначається надбавка до пенсії

Відповідно до п. 8 ст. 1 Закону України «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною» від 01.06.2003 № 1767-ІІІ матерям, які народили п’ятьох або більше дітей та виховали їх до шестирічного віку, при цьому враховуються діти, усиновлені в установленому законом порядку, до розміру пенсії призначається надбавка – пенсія за особливі заслуги перед Україною в розмірі від 35% до 40% прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб (залежно від кількості дітей).

Якщо у разі смерті матері або позбавлення її батьківських прав виховання дітей до зазначеного віку здійснювалося батьком, право на пенсію за особливі заслуги надається батьку. При цьому враховуються діти, усиновлені в установленому законом порядку.

Джерело: сторінка у Facebook ГУ ПФУ в Донецькій області

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Розрахунок пенсії в Україні – 2024

На розмір пенсії впливають зараз страховий стаж, середня зарплата в Україні та фактична зарплата (дохід), який раніше отримував працівник і сплачував з нього соціальний внесок. Також існує й механізм автоматичного перерахунку пенсій (індексації), який враховує інфляцію та зростання середньої зарплати. Розглянемо, як визначається розмір пенсії та вплив на цей розрахунок середньої зарплати.
69028

Страховий стаж: як обчислити і коли враховувати

Дані про страховий стаж потрібні бухгалтеру у низці випадків, наприклад нарахуванні лікарняних, декретних, пенсій та інших соцвиплат. У консультації – про те, як дізнатися про страховий стаж, як він розраховується бухгалтером у тих чи інших ситуаціях.
50566

Довідка про заробітну плату для обчислення пенсії

Довідка про заробітну плату для обчислення пенсії: ➤ бланк 2024 року ➤ коли подавати довідку ➤ хто складає довідку ➤ звідки брати відомості для довідки ➤ які виплати вносити у довідку
75039

Прожитковий мінімум на 2023 рік

Прожитковий мінімум протягом 2023 року не змінювався. Одне значення прожиткового мінімуму на весь рік. Який він та як перерахувати без помилок усі пов’язані з ним показники – у цьому огляді.
79291

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді