Президент підписав законопроєкт про гуманітарну допомогу: що зміниться

Голова держави підписав ухвалений Верховною Радою законопроєкт «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо спрощення порядку ввезення, обліку та розподілу гуманітарної допомоги».

Президент підписав законопроєкт про гуманітарну допомогу: що зміниться

4 опори для психологічного захисту: подбайте про себе ❤️️

Затверджений Закон № 9111 містить низку важливих норм, які врегульовують питання ввезення та обліку гуманітарної допомоги, зокрема:

  • закріплюється спрощення процедури ввезення, обліку та розподілу гуманітарної допомоги; 
  • запроваджується необхідність використання електронної системи обліку гуманітарної допомоги.

З 1 грудня Мінсоцполітики запустило Автоматизовану систему реєстрації гуманітарної допомоги. За цей час, завдяки системі, до Єдиного реєстру отримувачів гуманітарної допомоги було внесено 3053 отримувачів, загалом в Реєстрі вже понад 4,5 тисяч юридичних осіб, які можуть офіційно завозити гуманітарну допомогу до України. 

Окрім цього, розширюється перелік отримувачів гуманітарної допомоги. Раніше це могли бути зареєстровані в Україні благодійні фонди та громадські організації з визначеними напрямками статутної діяльності.

Тепер отримувачами гуманітарної допомоги можуть бути:

  • іноземні благодійні організації, представництва яких акредитовані в Україні;
  • неприбуткові державні та комунальні установи;
  • органи місцевого самоврядування;
  • надавачі соціальних послуг. 

Серед іншого, врегульовується питання визнання товарів гуманітарною допомогою. Так, придбані благодійними організаціями за кордоном товари, які при ввезені в Україну задекларовані як гуманітарна допомога, мають бути безоплатно роздані набувачам протягом 90 днів з дати перетину митного кордону. У такому випадку товари будуть визнані гуманітарною допомогою.

Серед важливих норм – також можливість передавати транспортні засоби військовим як фізичним особам (набувачам) у якості гуманітарної допомоги.

Джерело: офіційний сайт Мінсоцполітики

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Списання кредиторської заборгованості бюджетних установ

Кредиторська заборгованість – не завжди показник прогалин у діяльності установи. Інколи складається так, що віддавати борг просто нікому й він продовжує «висіти» на балансі. Як правильно провести списання кредиторської заборгованості? Відповідаємо.
15330

Коди економічної класифікації видатків бюджету: інструкція застосування

Мінфін регулярно оновлює інструкцію зі застосування КЕКВ. Це зумовлює проблеми в установах, адже вони планують видатки у кошторисах за старими КЕКВ, а проводити їх потрібно вже за новими. Актуальні коди економічної класифікації видатків бюджетних установ 2024 року та їх застосування – у цьому огляді.
329111

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді