Перевірка з питань ЄСВ: яким чином відбувається

Однією з підстав, яка надає контролюючому органу право на проведення документальної позапланової перевірки, може бути, припинення юрособи, закриття постійного представництва чи відокремленого підрозділу, випадок коли порушено провадження у справі про визнання банкрутом платника податків або подано заяву про зняття з обліку платника податків.

Ваш безплатний доступ до курсів Вищої Школи Бухгалтерів

Перевірка з питань ЄСВ: яким чином відбувається

Рішення про проведення документальної позапланової перевірки з підстав, визначених, зокрема ст. 78 ПКУ приймається керівником контролюючого органу та оформлюється наказом.

Згідно з Порядком № 1162, процедури щодо правильності нарахування та сплати єдиного внеску у зв’язку з припиненням платника ЄВ контролюючим органом розпочинаються та проводяться в разі одержання хоча б одного з таких документів:

  • відомостей державного реєстратора про внесення до ЄДР запису про рішення про припинення юридичної особи;
  • повідомлення про припинення відокремленого підрозділу;
  • судових рішень або відомостей з ЄДР щодо прийняття судом рішень про порушення провадження у справі про банкрутство чи визнання банкрутом платника єдиного внеску;
  • відомостей про зміну мети установи, реорганізацію платника єдиного внеску.

При отриманні одного із зазначених документів (відомостей) контролюючий орган вносить відповідний запис до реєстру страхувальників.

Після отримання від державного реєстратора відповідних відомостей відповідно до Порядку № 1162 контролюючий орган проводить передбачену законодавством перевірку платника щодо правильності нарахування та сплати ЄВ.

За матеріалами ДПС

Перевірка з питань ЄСВ: яким чином відбувається
ЛЮДМИЛА КРАВЧЕНКО,керівник експертної групи Експертус Головбух
Дізнайтеся, які помилки ревізори вже виявили у ваших колег!

УВАГА!

Бути у курсі подій та законодавчих оновлень стало ще легше! Підписуйтесь на наш Telegram або FB та читайте важливі новини від порталу "Бюджетник" першими.

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Перевірка в органах місцевого самоврядування

Стаття присвячена питанням видів державного контролю за фінансово-господарською діяльністю органів місцевого самоврядування. Дізнаєтеся також як ревізори готуються до ревізії та отримаєте поради як підготуватися до зустрічі з ревізорами і на які моменти господарської діяльності звернути увагу.
8919

Неоформлення трудових відносин: розмір штрафів

Перевірки Держпраці та острахи бухгалтера та керівника в першу чергу пов’язані зі значними фінансовими штрафами. І навіть якщо все ніби гаразд і неоформлених працівників в установі немає, – ризик заробити штраф за неоформлення трудових відносин за наявності цивільно-правових договорів існує. Які вони штрафи нинішні?
20375

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді