Несвоєчасна виплата зарплати: які штрафи передбачає

За невчасну виплату заробітної  плати роботодавця можуть притягнути до фінансової, адміністративної або кримінальної відповідальності.

П'ять правил виплати зарплати на банківську картку ►►►

Несвоєчасна виплата зарплати: які штрафи передбачає

Відповідно до ст. 265 КЗпП роботодавці несуть фінансову відповідальність у вигляді штрафу за порушення встановлених строків виплати зарплати працівникам, інших виплат, передбачених законодавством про працю, більш як за один місяць, виплата їх не в повному обсязі – у трикратному розмірі МЗП.

Крім того, у статті 41 Кодексу про адміністративні правопорушення визначено адміністративну відповідальність за порушення встановлених строків виплати зарплати та виплату її не в повному обсязі, у вигляді штрафу на посадових осіб підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності – від 30 до 100 НМДГ (тобто від 510 до 1700 грн). За повторне протягом року порушення – від 100 до 300 НМДГ (1700 – 5100 грн).

За безпідставну невиплату зарплати громадянам більш як за один місяць, вчинену умисно керівником підприємства, передбачено згідно ст. 175 Кримінального кодексу – кримінальну відповідальність у вигляді штрафу від 500 до 1000 НМДГ (від 8 500 до 17 000 грн) або виправних робіт на строк до 2-х років.

Роботодавець звільняється від кримінальної відповідальності, якщо до притягнення до кримінальної відповідальності ним здійснено виплату заробітної плати, стипендії, пенсії чи іншої встановленої законом виплати громадянам.

УВАГА!

Бути у курсі подій та законодавчих оновлень стало ще легше! Підписуйтесь на наш Telegram або FB та читайте важливі новини від порталу "Бюджетник" першими.

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Документальне оформлення підсумованого обліку робочого часу

Досить поширені ситуації, коли з огляду на режим роботи та процеси в установі неможливо встановити звичайний 8-годинний робочий час. У цьому випадку на допомогу приходить підсумований облік робочого часу. Що це означає, де застосовується та як правильно здійснити документальне оформлення – читайте далі у статті.
13839

Переведення працівника на інше підприємство

Переведення працівника на інше підприємство стало більш простішою процедурою, а все тому, що у працівника забрали право переносити дні заробленої щорічної відпустки до іншого роботодавця.
14874

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді