Спрощена процедуру підключення до Єдиного порталу повідомлень викривачів

НАЗК внесло зміни до Порядку ведення Єдиного порталу повідомлень викривачів: що вони передбачають.

Внесені зміни до Порядку ведення Єдиного порталу повідомлень викривачів: що вони передбачають

Калькулятор штрафів

Відтепер листи-звернення про підключення організацій до Порталу будуть направляти до НАЗК саме:

  • центральні органи виконавчої влади;
  • міністерства, інші державні органи, юрисдикція яких поширюється на всю територію України;
  • а також організації, що не перебувають у підпорядкуванні органів влади, такі як:
    • Секретаріати Кабінету Міністрів України;
    • Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини та Уповноваженого із захисту державної мови;
    • ЦВК;
    • НБУ;
    • РНБО;
    • вищі органи у сфері судочинства;
    • органи місцевого самоврядування тощо (абз. 2 п. 4 розд. VI Порядку).

Територіальні органи/підрозділи та підприємства, установи, організації, які перебувають у сфері управління/координації зазначених вище центральних органів, мають направити відповідні документи саме до своїх ЦОВВ/ДО та ОМС, які здійснюють аналіз та облік отриманої інформації, після чого направляють до НАЗК перелік організацій, які необхідно підключити до Порталу (за формою згідно додатку 2 до Порядку в одному із машинозчитуваних форматів (csv, xls, xlsx, json).

Відповідна інформація щодо підключення до Порталу місцевих та апеляційних судів надсилається Державною судовою адміністрацією України та територіальними управліннями ДСА України до НАЗК.

Такі документи направляються переважно в електронній формі засобами інформаційно-комунікаційних систем або на електронну пошту НАЗК. Підключення усіх організацій до Порталу НАЗК здійснює шляхом надання доступу керівнику такої організації. Внесені наказом № 93/24 зміни запроваджують відповідні форми (додатки 1 та 2 до Порядку), які необхідно заповнити та надіслати до Національного агентства.

У разі надсилання до Національного агентства листа-звернення у паперовій формі, Інформаційна таблиця із відомостями щодо установ та організацій, які підпорядковані або перебувають у сфері управління (додаток 2 до Порядку), обов’язково додається до такого листа-звернення на електронному носієві інформації.

НАЗК зазначає, що листи-звернення організацій про підключення їх до Порталу, які надійшли до Національного агентства до прийняття наказу № 93/24 будуть опрацьовані та відповідно такі організації будуть підключені до Порталу. Водночас, у випадку надходження до Національного агентства таких листів-звернень організацій вже після прийняття наказу №93/24 останні будуть залишені без розгляду

У випадку виникнення додаткових питань, НАЗК рекомендує організаціям звернутися до уповноваженого підрозділу (особи) з питань запобігання та виявлення корупції, що здійснює координацію діяльності такої організації та Національного агентства.

НАЗК нагадує, що відповідно до вимог ч. 1 ст. 531 Закону України «Про запобігання корупції» усі без виключення державні органи, органи влади Автономної Республіки Крим, органи місцевого самоврядування, юридичні особи публічного права та юридичні особи, зазначені в. ч. 2 ст. 62 цього Закону (понад 92 тис.), зобов’язані забезпечити функціонування внутрішніх каналів повідомлення про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, інших порушень цього Закону. Зокрема, вони зобов’язані підключитися до Порталу аби забезпечити викривачів умовами для здійснення відповідних повідомлень (у тому числі анонімно).

Джерело: офіційний сайт НАЗК

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Статті за темою

Усі статті за темою

Електронна декларація – заповнення

Антикорупційне декларування триває до 31 березня 2024 року, тож публікуємо детальну інструкцію з заповнення декларції. Експерт пояснює, що і в якому розділі слід зазначати.
64457

Електронна декларація – хто подає

⚡️Після відновлення декларування подання електронних декларацій триває до 31 березня 2024 року. Подання декларції – обов’язок посадовців бюджетних установ.❗️Хто має право не подавати електронну декларацію під час воєнного стану та які штрафи передбачено — у нашій статті.
88883

Декларація про доходи

Податкова декларація про майновий стан і доходи – за якою формою звітувати у 2024 році за 2023 рік.⚡️Знайдете тут зразок заповнення декларації про доходи та рекомендації для отримання податкової знижки.
55999

Е-декларування 2022 року: огляд

Триває щорічне е-декларування. Хто тепер є суб’єктом е-декларування та які новації антикорупційного законодавства слід врахувати, аби задекларувати доходи за 2021 рік правильно, дізнаєтеся зі статті
1627

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді