Президент підписав закон про регулювання праці домашніх працівників

Глава держави підписав закон про врегулювання питання зайнятості та офіційного працевлаштування домашніх працівників.

Президент підписав Закон щодо регулювання праці домашніх працівників

Калькулятор стажу

Законопроєкт № 5695 пропонує визначити, що:

  1. Домашній працівник – фізична особа, яка займається домашньою працею в рамках трудових відносин з роботодавцем.
  2. Домашня праця – це робота, яка виконується на умовах трудового договору (контракту) з метою обслуговування домогосподарства.
  3. Не вважається домашньою працею робота для домогосподарства, яка здійснюється людиною нерегулярно та не більше 40 годин на місяць.
  4. З домашніми працівниками укладається трудовий договір, який є основним документом, що засвідчує виникнення, зміну та припинення трудових відносин та визначає права та обов’язки сторін, а також є підставою для допуску домашнього працівника до роботи після здійснення роботодавцем повідомлення центрального органу виконавчої влади, який реалізує державну політику з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, про прийняття домашнього працівника на роботу в порядку, встановленому Урядом.
  5. Трудовий договір укладається в письмовій формі у двох примірниках, що мають однакову юридичну силу і зберігаються у кожної із сторін.
  6. Не допускається прийняття на роботу домашніми працівниками осіб, молодше 16 років.

Джерело: Telegram-канал Ярослава Железняка

Вебінарний марафон до Дня бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Наказ про відкликання з відпустки

Відкликання з відпустки працівника – чи можна це зробити? Як скласти розпорядження про відкликання з відпустки, наказ? Роз’яснимо покроково.
51467

Господарський договір бюджетної установи

Господарський договір бюджетної установи – типи, види, істотні умови, порядок укладання та розірвання, перевірки. З якими господарськими договорами зазвичай мають справу бюджетники, чи є в них певні особливості?
16648

Копія наказу про звільнення – зразок

Замість трудової книжки закон передбачає інший обов’язковий документ, який треба видати під час звільнення – копія наказу про звільнення.
67049

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді