МОЗ пропонує повернути паперові листки непрацездатності

МОЗ вносить на розгляд Верховної Ради проєкт змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

МОЗ пропонує дозволити паперові листки непрацездатності

Калькулятор стажу

Законопроєкт оприлюднений на вебсайті СПО профспілок. У пояснювальній записці зазначено, що проєкт розроблений з метою:

  • забезпечення можливості для пацієнтів у випадку, коли відсутність у лікуючого лікаря технічного доступу до електронної системи охорони здоров'я унеможливлює формування електронного медичного висновку про тимчасову непрацездатність, отримати допомогу по тимчасовій непрацездатності нa підставі паперового листка непрацездатності;
  • вдосконалення процесу перевірки листків непрацездатності уповноваженими особами. 

Законопроєкт «Про внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» пропонує:

  • внести зміни та доповнення до Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування» в частині врегулювання питання листків непрацездатності, їх перевірки та здійснення повернення сум страхових виплат в разі встановлення необгрунтованості видачі листків непрацездатності;
  • передбачити використання паперових та електронних листків непрацездатності, як підстави для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності; 
  • унормувати питання засвідчення копій паперових листків непрацездатності; 
  • удосконалити процес проведення перевірок листків непрацездатності та документів, що є підставою для їх формування. Зокрема, закріпити, що перевірки медичних висновків про тимчасову непрацездатність мають право робити тільки уповноважені лікарі, тобто лікарі, відповідної кваліфікації та досвіду роботи.

Проєктом також вносяться зміни до процесу повернення коштів страхової виплати в разі встановлення необгрунтованості видачі листка непрацездатності.

Джерело: офіційний сайт СПО профспілок

меми про бухгалтерів

Працюйте, відпочивайте й не забувайте, що поки ціни у відпустці – працюють знижки на передплату е-журналів «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата».

Поспішайте – даруємо 2000 грн на передплату.

Статті за темою

Усі статті за темою

Розрахунок середньої заробітної плати – експертні приклади на 2024 рік

Розрахунок середньої заробітної плати потрібен для відпускних, відрядження, вихідної та матеріальної допомоги, декретних та лікарняних. Переконатися, що всі розрахунки проведені правильно, допоможуть наші приклади.
237453

Оплата електронного лікарняного в бюджетній установі: алгоритм

Розглянемо, як здійснюється оплата е-лікарняного за рахунок роботодавця і які основні моменти потрібно врахувати бухгалтеру, якщо оплата лікарняного здійснюється в межах перших 5 днів тимчасової непрацездатності.
12929

Довідка про трудовий та страховий стаж

Отримати довідку ПФУ про трудовий та страховий стаж можуть і працівник, і роботодавець. Розкажемо, як це зробити онлайн, як рахувати стаж за цією довідкою.
22054

Листок непрацездатності – порядок заповнення та зразок

Листок непрацездатності: ➤ лист непрацездатності – бланк ➤ лист непрацездатності – зразок заповнення ➤ інструкція заповнення ➤ листок непрацездатності – зміни 2024 року ➤ як правильно оплатити лікарняний за листком непрацездатності.
65357

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді