ПДВ для сільгосппродукції: внесено зміни до переліків зі зниженою ставкою оподаткування

01 липня 2021 року Верховною радою прийнято Закон "Про внесення змін до ПКУ щодо ставки податку на додану вартість при оподаткуванні операцій з постачання окремих видів сільськогосподарської продукції".

ПДВ у бюджетних установах- спробувати БЕЗПЛАТНО

ПДВ для сільгосппродукції: внесено зміни до переліків зі зниженою ставкою оподаткування

Закон спрямований на усунення ризиків підвищення цін на харчові продукти та сприяння стабільності цінової ситуації на відповідних товарних ринках, а також створення рівних і справедливих умов оподаткування ПДВ для сільськогосподарських виробників і підприємств переробної галузі.

Законом відновлено ставку ПДВ 20% при оподаткуванні операцій з постачання на митній території України сільськогосподарської продукції, що класифікується за такими кодами згідно з УКТ ЗЕД:

  • 0102 (велика рогата худоба, жива); 0103 (свині, живі), 0104 10 (вівці живі),
  • 0401 (в частині молока незбираного),
  • 1002 (жито), 1004 (овес), 1204 00 (насіння льону, подрiбнене або неподрiбнене), 1207 (насіння та плоди інших олійних культур, подрiбненi або неподрiбненi),
  • 1212 91 (цукрові буряки).

Ставка 14% залишається по операціях з постачання:

  • 1001 (пшениця і суміш пшениці та жита (меслин),
  • 1003 (ячмінь),
  • 1005 (кукурудза),
  • 1201 (соєві боби, подрiбненi або неподрiбненi),
  • 1205 (насіння свиріпи або ріпаку, подрiбнене або неподрiбнене),
  • 1206 00 (насіння соняшнику, подрiбнене або неподрiбнене).

Законом встановлюються особливості застосування ставки ПДВ до вказаних товарів.

За матеріалами ВРУ

ПДВ для сільгосппродукції: внесено зміни до переліків зі зниженою ставкою оподаткування
АЛЛА ВОЛОВЕНКО,експерт Експертус Головбух
⚡️Експерт врахував найпоширеніші питання, що хвилювали бухгалтера під час минулої звітності. Тож цю здамо без помилок! А відмінників за результатами теста у статті нагороджуємо СЕРТИФІКАТОМ⚡️

УВАГА!

Бути у курсі подій та законодавчих оновлень стало ще легше! Підписуйтесь на наш Telegram або FB та читайте важливі новини від порталу "Бюджетник" першими.

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

ПДВ 2024 для бюджетних установ

Бюджетні установи теж можуть бути платниками ПДВ. Які зміни щодо ПДВ настали у 2024 році, зміни у ставках ПДВ 2024, про податкову накладну та податкову декларацію з ПДВ 2024, про необ’єктні та звільнені від ПДВ операції бюджетників, про особливості обліку цього податку у бюджетників – у даному огляді.
2377

Порядок складання податкової декларації з ПДВ

Розглянемо оновлену форму податкової декларації з ПДВ. У консультації знайдете, як заповнити всі рядки чинної ПДВ-декларації, приклад заповнення чинної декларації з ПДВ, а також інформацію про найбільш уживані додатки до ПДВ-декларації у бюджетників – Д1 та Д6.
58786

ПДВ 2023 для бюджетних установ

Бюджетні установи теж можуть бути платниками ПДВ. Які зміни щодо ПДВ настали у 2023 році, зміни у ставках ПДВ 2023, про нову податкову накладну та податкову декларацію з ПДВ 2023, про необ’єктні та звільнені від ПДВ операції бюджетників, про особливості обліку цього податку у бюджетників – у даному огляді.
48629

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді