Нові підстави розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця

Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
Через три місяці набере чинності Закон України «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо встановлення додаткових підстав розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця та деяких інших питань».

підстави розірвання трудового договору

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Роботодавці через три місяці зможуть звільняти працівників за новими підставами статті 40 КЗпП:

  • набрання законної сили вироком суду, яким працівника засуджено (крім звільнення від відбування покарання з випробуванням) за вчинення злочину проти основ національної безпеки України;
  • невиконання працівником правил поведінки на підприємстві, в установі, організації в частині положень, передбачених частиною другою статті 142 КЗпП.

За другою підставою роботодавець може звільнити працівника лише за попередньою згодою виборного органу (профспілкового представника), первинної профспілкової організації, членом якої є працівник, крім випадків, коли розірвання трудового договору із зазначених підстав здійснюється з прокурором, поліцейським і працівником Нацполіції, СБУ, ДБР, НАБУ, БЕП чи органів, що здійснюють контроль за додержанням податкового та митного законодавства.

У статті 142 КЗпП уточнили, що складовою правил внутрішнього трудового розпорядку можуть бути правила поведінки на підприємстві, в установі, організації, які містять положення, зокрема, про зобов’язання працівників про нерозголошення інформації з обмеженим доступом, зокрема інформації, що становить державну чи комерційну таємницю, а також про умови роботи з конфіденційною інформацією. Правила поведінки обов’язково мають встановити на підприємствах, в установах, організаціях, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави, та/або об’єктах чи операторах критичної інфраструктури.

Роботодавці, які віднесені до переліку об’єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави, та/або об’єктів чи операторів критичної інфраструктури, згідно зі статтею 46 КЗпП зможуть відсторонити працівника від роботи у разі проведення службової перевірки.

Усі ці новації запрацюють через три місяці.

тест для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Штатний розпис 2024

Окремі форми штатного розпису змінили, кого це стосується, яку форму штатного розпису обрати та як заповнити розглянемо далі у публікації.
150575

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді