Нарахуйте ЄСВ на суму декретних за червень

Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
Якщо сума декретних за місяць менше мінімальної зарплати, визначте додаткову базу нарахування ЄСВ (як різницю між розміром мінімальної зарплати і нарахованої допомоги за місяць) та нарахуйте на неї ЄСВ за ставкою 22%.

єсв на декретні

Калькулятор індексації зарплати

Щоб нарахувати ЄСВ на допомогу по вагітності та пологах, нараховану суму розподіляють за місяцями відпустки по вагітності та пологах і лиш після цього нараховують ЄСВ за відповідний місяць. Сплачують ЄСВ за усі місяці під час виплати працівниці суми декретних.

Контролюйте розмір бази нарахування ЄСВ за червень аби він не був меншим розміру мінімальної зарплати. Якщо за червень розмір допомоги по вагітності та пологах менше 8000 грн – донарахуйте ЄСВ до розміру мінімального страхового внеску.

Це обов’язково слід зробити для допомоги по вагітності та пологах, яку нарахували у І чи ІІ кварталі 2024 року з розміру денної виплати меншої за 266,67 грн. Винятком буде сума декретних, яка нарахована працівниці з інвалідністю.

відпустка на дітей заява

Статті за темою

Усі статті за темою

ЄСВ 2024

Граничні розміри ЄСВ у 2024 році двічі змінювалися через збільшення мінімальної зарплати. Це впливає на мінімальний та максимальний розмір ЄСВ у II-IV кварталах 2024 року. Розглянемо, що таке єдиний соціальний внесок, як змінюється ЄСВ у 2024 році та які новації з ЄСВ слід очікувати.
28362

Рахунки ЄСВ 2024

Реквізити рахунків для сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування не змінювались з 2021 року. Бухгалтер, який перераховує ЄСВ, має знати які є види рахунків та коли їх використовувати, де завжди будуть актуальні реквізити рахунків, як правильно заповнювати призначення платежу у платіжній інструкції та що робити, якщо ЄСВ сплатили на інший рахунок (для зарахування зарплатних податків – ПДФО/військового збору).
2018

Мінімальна зарплата у 2024 році

В нашій статті – як мінімальна зарплата в Україні у 2024 році впливає на основні соціальні показники та податки: виплати бюджетникам, пенсії, мінімальний розмір ЄСВ та мінімальну пенсію.
11006

Сумісники у Розрахунку з ПДФО та ЄСВ

Уклали трудовий договір із сумісником: за якими правилами відобразити в Додатках Д5 та Д1, коли донараховувати ЄСВ до мінімальної бази, як показати нараховані доходи в Додатку Д4/4ДФ до Розрахунку.
56986

Винагорода за ЦПД у Податковому розрахунку

Уклали цивільно-правовий договір – як показати відомості в додатках Д5 та Д1, коли донарахувати ЄСВ до мінімальної бази, за якими правилами відобразити в додатку 4ДФ.
2809

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді