Підприємство ліквідується: що з “декретницями”

Пiд час звiльнення працiвникiв згідно зі ст. 40 КЗпП має бути дотримано певного порядку вивiльнення та враховано переважне право на залишення на роботi окремих категорій працівників, у тому числі жінок, які мають дітей віком до трьох (шести) років відповідно до статті 184 КЗпП.

Підприємство ліквідується: що з “декретницями”

Так, звільнення, зокрема жінок, які мають дітей віком до трьох (шести) років з ініціативи власника або уповноваженого ним органу не допускається, окрім випадку повної ліквідації підприємства, коли допускається звільнення з обов’язковим працевлаштуванням.

Обов’язкове працевлаштування таких жінок здійснюється також у випадках їх звільнення після закінчення строкового трудового договору. На період працевлаштування за ними зберігається середня заробітна плата, але не більше трьох місяців з дня закінчення строкового трудового договору. Тобто, підприємство має працевлаштувати таку жінку самостійно або через Державну службу зайнятості.

У разі припинення трудових відносин за ініціативи роботодавця на підставі ліквідації підприємства працівникові виплачується вихідна допомога у розмірі не менше середнього місячного заробітку.

Про наступне припинення трудових відносин з вищевказаних підстав роботодавець повинен письмово повідомити про це не меш ніж за 2 місяці. При недодержанні строку попередження працівника про звільнення, суд змінює дату його звільнення, зарахувавши строк попередження, протягом якого він працював.

За матеріалами сайту БПД

УВАГА!

Бути у курсі подій та законодавчих оновлень стало ще легше! Підписуйтесь на наш FB та читайте важливі новини від порталу "Бюджетник" першими.

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Розрахунок середньої заробітної плати – експертні приклади на 2024 рік

Розрахунок середньої заробітної плати потрібен для відпускних, відрядження, вихідної та матеріальної допомоги, декретних та лікарняних. Переконатися, що всі розрахунки проведені правильно, допоможуть наші приклади.
246871

Розрахунок при звільненні – приклади

Розрахунок при звільненні: ► компенсація відпусток ►вихідна допомога ►оподаткування розрахунку ►аліменти у виплаті розрахункових при звільненні ► приклади на 2024 рік
144913

Копія наказу про звільнення – зразок

Замість трудової книжки закон передбачає інший обов’язковий документ, який треба видати під час звільнення – копія наказу про звільнення.
72016

Скорочення працівників

Алгоритм скорочення працівників під час карантину й не тільки розглянемо у даній консультації.
10347

Звільнення працівників у воєнний час – зразки документів

Запровадження воєнного стану та збройна агресія призвели до збільшення частоти звільнення працівників у бюджетних установах з причин їх смерті, тривалої відсутності чи через знищення майна установ. Розглянемо детально ці процедури звільнення та які документи потрібно видати при цьому.
46836

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді