Академічна відпустка у закладах фахової передвищої освіти

Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
З 01.09.2024 набере чинності Положення про порядок відрахування, переривання навчання, поновлення і переведення осіб, які навчаються у закладах фахової передвищої освіти, та надання їм академічної відпустки (далі – Положення).

академічна відпустка

Калькулятор днів щорічної відпустки

МОН у Положенні врегулювало процедуру:

  • відрахування здобувачів фахової передвищої освіти;
  • поновлення на навчання;
  • переведення здобувачів фахової передвищої освіти;
  • переривання навчання здобувачів фахової передвищої освіти.

Академічну відпустку здобувачу фахової передвищої освіти надають:

  • за медичними показаннями, що унеможливлюють поєднання відновлювального лікування з навчанням (за станом здоров’я в разі зниження працездатності внаслідок порушень функцій організму, які зумовлені гострими захворюваннями, що потребує тривалого відновлювального лікування; загострення хронічних захворювань або часті захворювання (понад один місяць впродовж півріччя)); анатомічні дефекти, що не дають змоги провести відновлювальне лікування під час навчання;
  • у зв’язку з участю в програмі академічної мобільності – якщо навчання в закладі освіти (у т. ч. іноземної держави) унеможливлює виконання учасником академічної мобільності індивідуального навчального плану за основним місцем навчання;
  • якщо його призвали на військову службу (призов на військову службу під час мобілізації, на особливий період, призов на строкову військову службу, вступ на військову службу за призовом осіб офіцерського складу, вступ на військову службу за контрактом);
  • у зв’язку з довгостроковим службовим відрядженням здобувача фахової передвищої освіти, який поєднує навчання з роботою;
  • через сімейні обставини – перерва у навчанні надається на строк не більше одного року за весь період здобуття фахової передвищої освіти;
  • у зв’язку з вагітністю та пологами, відпусткою по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку;
  • якщо дитина здобувача фахової передвищої освіти згідно з медичним висновком потребує домашнього догляду до досягнення дитиною шестирічного, шістнадцятирічного, вісімнадцятирічного віку.

Здобувачів фахової передвищої освіти, які реалізують право на академічну мобільність, не відраховують із закладу освіти протягом навчання в іншому закладі освіти на території України чи поза її межами. Їм гарантують збереження попереднього місця навчання, виплату стипендії та інші права.

Накази МОН від 09.05.2024 № 653, яким затверджено Положення, та від 08.07.2024 № 971, яким його змінено, наберуть чинності з 01.09.2024.

тест для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Відпустка без збереження заробітної плати

Бувають обставини, коли відпустка без збереження заробітної плати – інколи єдиний вихід для працівника та роботодавця. Розглянемо, кому надається відпустка без збереження заробітної плати під час воєнного стану та якої тривалості.
93109

Розрахунок відпускних на прикладах 2024

Тримайте алгоритм нарахування відпускних для виплати працівникові. Розглянемо, що потрібно врахувати бухгалтеру, аби провести розрахунок відпускних у 2024 році з урахуванням останніх змін у правилах розрахунку середньої зарплати та обставин воєнного стану.
217075

Відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами 2024

Відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами належить до соціальних відпусток. Її надають працівниці, яка є вагітною або народила/усиновила немовля. Процедура надання цієї відпустки змінилась у листопаді 2023 року. Що має зробити вагітна працівниця аби отримати відпустку, як перенести початок відпустки, як її продовжити, оплатити, які дії має зробити роботодавець, а які працівниця розглянемо детальніше у публікації.
4906

Наказ про відкликання з відпустки

Відкликання з відпустки працівника – чи можна це зробити? Як скласти розпорядження про відкликання з відпустки, наказ? Роз’яснимо покроково.
57599

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді