Повернули суму попередньої оплати – скоригуйте податковий кредит

Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
Податківці роз’яснили, як діяти постачальнику та покупцю у разі повернення суми попередньої оплати, коли складати розрахунок коригування до податкової накладної, як коригувати податковий кредит.

податковий кредит

КАЛЬКУЛЯТОР СТАЖУ ДЕРЖАВНОЇ СЛУЖБИ ТА СЛУЖБИ В ОМС

Податкова накладна (ПН) виписується на кожне постачання, а також на попередню оплату, що надійшла на банківський рахунок. Для покупця товарів чи послуг дана ПН є підставою для віднесення сум ПДВ до податкового кредиту.

У випадку, якщо після відвантаження таких товарів чи надання послуг, змінено будь які істотні умови щодо кількості чи ціни постачання, чи у випадку повернення товарів/коштів, суми ПДВ підлягають коригуванню, та відповідно необхідно скласти до раніше виписаної ПН, розрахунок коригування (РК), та зареєструвати в ЄРПН.

РК не може бути зареєстрований в ЄРПН пізніше 1095 календарних днів з дати складання ПН, до якої його складено.

РК, складений постачальником товарів/послуг до ПН, яка складена на отримувача – платника ПДВ, підлягає реєстрації в ЄРПН:

  • постачальником (продавцем) товарів/послуг, якщо передбачається збільшення суми компенсації їх вартості на користь такого постачальника або якщо коригування кількісних та вартісних показників у підсумку не змінює суму компенсації;
  • отримувачем (покупцем) товарів/послуг, якщо передбачається зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальнику, для чого постачальник надсилає складений РК отримувачу.

Варто зауважити, що постачальник може зменшити податкові зобов’язання з ПДВ, тільки після реєстрації РК в ЄРПН.

Тож якщо повернення передоплати відбулося після сплину 1095, як відкоригувати ПН включену до податкового кредиту. Пунктом 198.5 ПК визначено правила по формуванню податкових зобов’язань з ПДВ, так званого умовного продажу, по раніше включених ПН до декларації з ПДВ, якщо такий податковий кредит не використовується в господарській діяльності.

Починаючи з 01.07.2015 на підставі ПН та РК розраховується сума реєстраційного ліміту. Суми ПДВ, відповідно до ПН, складених з 01.07.2015 на платника ПДВ, та при їх реєстрації, враховуються при розрахунку реєстраційного ліміту.

У випадку повернення передоплати покупцю, постачальник повинен скласти і зареєструвати РК до відповідної ПН. РК не може бути зареєстрований в ЄРПН після сплину трьох років.

Відсутність зареєстрованого РК на суму передоплати, яка повертається покупцю, не скасовує обов’язок покупця щодо коригування податкового кредиту, що сформований на підставі ПН, складеної на суму передоплати.

У випадку якщо передоплата була до 01.07.2015 та виписана ПН за фактом отримання передоплати, зменшити податковий кредит потрібно на підставі бухгалтерської довідки.

Якщо така ПН складена після 01.07.2015, такий покупець повинен виписати податкове зобов’язання з ПДВ на підставі пункту 198.5 ПК на суму ПДВ, яка була включена до податкового кредиту, та відповідно зареєструвати ПН.

За інформацією Центрального міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Порядок складання податкової декларації з ПДВ

Розглянемо оновлену форму податкової декларації з ПДВ. У консультації знайдете, як заповнити всі рядки чинної ПДВ-декларації, приклад заповнення чинної декларації з ПДВ, а також інформацію про найбільш уживані додатки до ПДВ-декларації у бюджетників – Д1 та Д6.
61508

ПДВ 2024 для бюджетних установ

Бюджетні установи теж можуть бути платниками ПДВ. Які зміни щодо ПДВ настали у 2024 році, зміни у ставках ПДВ 2024, про податкову накладну та податкову декларацію з ПДВ 2024, про необ’єктні та звільнені від ПДВ операції бюджетників, про особливості обліку цього податку у бюджетників – у даному огляді.
2706

ПДВ 2023 для бюджетних установ

Бюджетні установи теж можуть бути платниками ПДВ. Які зміни щодо ПДВ настали у 2023 році, зміни у ставках ПДВ 2023, про нову податкову накладну та податкову декларацію з ПДВ 2023, про необ’єктні та звільнені від ПДВ операції бюджетників, про особливості обліку цього податку у бюджетників – у даному огляді.
49030

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді