В Україні прискорилася виробнича інфляція

За даними Державної служби статистики, ціни виробників промислової продукції за червень 2024 (до травня) зросли відразу на 14%.

В Україні другий місяць поспіль прискорюється виробнича інфляція

Калькулятор індексації зарплати

Як зазначає голова комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев, – це рекордний показник місячної виробничої інфляції за майже 30 останніх років. В останнє вища інфляція спостерігалась у січні 1995 року, коли країна закінчувала цикл гіпер-інфляції першої половини 90-хх років. 

Перед цим у травні 2024 року ціни виробників зросли на 7%. У річному вимірі (до червня 2023 року) промислова інфляція прискорилась до 26,7%. 

Найбільше ціни виробників у річному вимірі зросли у таких галузях промисловості:

  1. Постачання електроенергії, газу, пари (+48,1%). 
  2. Виробництво фармацевтичних продуктів (+21,7%).
  3. Добування сирої нафти і газу (+17,5%).
  4. Виробництво м’яса (+15,6%).
  5. Виробництво молочних продуктів (+13,7%).

Пояснення причин зростання виробничої інфляції з останнього макро-огляду НБУ:

  1. Промислова інфляція стрімко зросла, передусім через збільшення цін в енергетиці. Суттєве подорожчання е/е на ринку «на добу наперед» і внутрішньодобовому ринку пояснюється дефіцитом е/е внаслідок втрати низки генеруючих потужностей через обстріли рф.
  2. Вищими темпами зростали ціни й у добувній промисловості. Зокрема, через подорожчання нафти на світовому ринку, а також природного газу в Європі значно прискорилося зростання цін у добуванні сирої нафти та природного газу.
  3. Пришвидшилося також зростання цін у харчовій переробці, насамперед молочних продуктів з огляду на активізацію їх експорту та подорожчання сировини в попередні періоди.

Данило Гетманцев зауважив: «Прискорення цін виробників серед інших факторів чинитиме тиск на споживчу інфляцію у другій половині поточного року. І хоча передавальний механізм, за оцінками НБУ, тут є слабким, це безперечно матиме вплив на внутрішні споживчі ціни. Особливо з огляду на те, що  драйвером зростання виробничої інфляції залишається промислова продукція реалізована у межах України (+30,5% рік до року)».

Нагадаємо, Національний банк опублікував прогнозні показники на 2024 рік та залишив облікову ставку на рівні 13%.

Джерело: Telegram-канал Данила Гетманцева

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Індексація зарплати 2024

У 2024 році відновлена індексація зарплати. Які правила для нарахування індексації у 2024 році, як індексувати зарплату протягом 2024 року, якщо оклад змінюється та якщо не змінювався – дивиться приклади та пояснення від експерта.
59919

Індексація зарплати в вересні 2022 року

Держстат установив індекс інфляції в липні 2022 року в розмірі 100,7%. Хто з працівників бюджетної сфери матиме право на індексацію заробітної плати у вересні 2022-го та в яких розмірах?
6897

Індексація зарплати в серпні 2022 року

Чи зміниться індексація зарплати в серпні 2022 року? Які категорії працівників отримають право на індексацію зарплати? Яким буде базовий місяць для нарахування індексації в серпні?
10235

Індексація зарплати в липні 2022 року

Чи зміниться індексація зарплати в липні 2022 року? Які категорії працівників отримають право на індексацію зарплати? Яким буде базовий місяць для нарахування індексації в липні?
13627

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді