Коли подавати заперечення на акт податківців

Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
Податківці роз’яснили, як подають та розглядають заперечень до акта перевірки у разі незгоди із висновками, фактами, даними, викладеними в ньому.

заперечення на акт податківців

Калькулятор штрафів

У разі незгоди платника податків з висновками перевірки чи фактами і даними, викладеними в акті (довідці) перевірки, він згідно з пунктом 86.7 ПК має право подати свої заперечення та додаткові документи і пояснення, зокрема, але не виключно:

  • документи, що підтверджують відсутність вини;
  • наявність пом’якшуючих обставин або обставин, що звільняють від фінансової відповідальності відповідно до ПК.

Їх подає органу ДПС, який проводив перевірку, протягом 10 робочих днів з дня, наступного за днем отримання акта (довідки).

Ці заперечення, додаткові документи і пояснення є невід’ємною частиною матеріалів перевірки. Матеріали перевірки розглядає комісія з питань розгляду заперечень органу ДПС протягом 10 робочих днів, що настають за днем отримання заперечень.

Орган ДПС зобов’язаний повідомити платника податків про дату, час та місце/спосіб розгляду матеріалів перевірки, у т. ч. в режимі відеоконференції. Це повідомлення надсилають протягом двох робочих днів з дня отримання від нього заперечень та/або додаткових документів і пояснень, але не пізніше ніж за чотири робочі дні до дня їх розгляду.

Платник податків має право брати участь у розгляді матеріалів перевірки особисто або через свого представника, у т. ч. в режимі відеоконференції, про що зазначає у поданих запереченнях. Безпосередньо під час розгляду матеріалів перевірки платник податків має право надавати письмові/усні пояснення з приводу предмета розгляду.

За результатами розгляду матеріалів перевірки комісія з розгляду заперечень приймає висновок, що є невід’ємною частиною матеріалів перевірки.

ЗІР, категорія 130.06

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Плата за землю: приклад заповнення декларації

Землекористувачі чи орендарі земельних ділянок мають подавати до ДПС звітність з плати за землю – податкову декларацію. Податкова декларація з плати за землю – покрокова інструкція заповнення й зразок. Також знайдете про застосування звільнення від плати за землю під час війни та його декларування.
47569

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді