Хто і у якому розмірі отримає грошову допомогу до Дня Незалежності

Порядок здійснення разової грошової виплати до Дня Незалежності певним категоріям громадян регулюється постановою КМУ від 27 грудня 2023 року № 1396.

Хто і у якому розмірі отримає грошову допомогу до Дня Незалежності

Калькулятор індексації зарплати

Ця грошова допомога започаткована у минулому році Законом «Про внесення змін до деяких законів України щодо разової грошової виплати ветеранам війни та жертвам нацистських переслідувань» від 20.03.2023 № 2983-IX, який набув чинності 15 квітня 2023 року.

Для кожної з категорій громадян розмір виплати визначений окремо:

  • особи з інвалідністю внаслідок війни та колишні малолітні (яким на момент ув’язнення не виповнилося 14 років) в’язні концтаборів, гетто та інших місць примусового тримання, визнані особами з інвалідністю внаслідок загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин отримають:
  • I групи ‒ 3 100 грн;
  • II групи ‒ 2 900 грн;
  • III групи ‒ 2 700 грн.
  • учасники бойових дій, постраждалі учасники Революції Гідності та колишні неповнолітні (яким на момент ув’язнення не виповнилося 18 років) в’язні концтаборів, гетто та інших місць примусового тримання, а також діти, які народилися в зазначених місцях ‒ 1 000 грн;
  • особи, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною – 3 100 грн;
  • члени сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, статус яким установлено згідно з п. 1 ст. 10 Закону України Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту, дружини (чоловіки) померлих осіб з інвалідністю внаслідок війни, дружини (чоловіки) померлих учасників бойових дій, учасників війни та жертв нацистських переслідувань, визнаних за життя особами з інвалідністю внаслідок загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин, які не одружилися вдруге – 650 грн;
  • учасники війни та колишні в’язні концтаборів, гетто та інших місць примусового тримання, особи, яких було насильно вивезено на примусові роботи, діти партизанів, підпільників та інших учасників боротьби з націонал-соціалістським режимом у тилу ворога ‒ 450 грн.

Особам, які отримують пенсію/щомісячне довічне грошове утримання, грошові виплати призначаються в автоматичному режимі, без особистого звернення до сервісних центрів Головного управління Пенсійного фонду України в області, на поточні рахунки організацій, що здійснюють виплату і доставку пенсій.

Іншим особам, які не перебувають:

  • на обліку в органах Пенсійного фонду України як отримувачі пенсії; на службі в силових міністерствах та відомствах;
  • в установах виконання покарань та слідчих ізоляторах), –

грошова допомога виплачується за їх зверненнями до сервісних центрів із заявою встановленого зразка, документами, що підтверджують особу, її статус, номером поточного рахунку уповноваженого банку.

Для отримувачів із числа:

  • військовослужбовців,
  • складу органів внутрішніх справ та інших осіб, які проходять службу,

здійснюється централізовано, на небюджетні рахунки військових частин, установ, організацій за місцем їх служби. У зв’язку з цим до 1 серпня 2024 року до органів Пенсійного фонду були направлені реєстри таких осіб за категоріями.

Джерело: офіційний сайт ГУ ПФУ в Запорізькій області

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Прожитковий мінімум 2024

Пенсії, інші види соціальних виплат та допомоги, що є основним джерелом існування, мають забезпечувати рівень життя, не нижчий від прожиткового мінімуму, встановленого законом. Цю гарантію закріплено у частини третій статті 46 Конституції України. Розглянемо що ж собою являє такий показник як прожитковий мінімум 2024 року, розмір якого визнає Держбюджет-2024.
6935

Соціальні стандарти 2024

Державні соціальні стандарти – це встановлені соціальні норми і нормативи або їх комплекс, на базі яких визначають рівні основних державних соціальних гарантій, таких як мінімальні розміри оплати праці, доходів громадян, пенсійного забезпечення, соціальної допомоги, розміри інших видів соціальних виплат, які забезпечують рівень життя не нижчий від прожиткового мінімуму.
5168

Виплата грошової допомоги військовослужбовцю у разі інвалідності або втрати працездатності

Експерти детально пояснюють, за яких умов призначають та виплачують одноразову грошову допомогу у разі інвалідності або часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності військовослужбовцю.
1340

Одноразова грошова допомога родинам загиблих військових 2024 року

Сім'я військового, який загинув, захищаючи Батьківщину, має право отримати компенсацію – одноразову грошову допомогу (ОГД). Зазначену гарантію держава обіцяє сплатити родині загиблого військового. Що змінилося у виплаті одноразовуої грошової допомоги у 2024 році.
3970

Розрахунок пенсії в Україні – 2024

На розмір пенсії впливають зараз страховий стаж, середня зарплата в Україні та фактична зарплата (дохід), який раніше отримував працівник і сплачував з нього соціальний внесок. Також існує й механізм автоматичного перерахунку пенсій (індексації), який враховує інфляцію та зростання середньої зарплати. Розглянемо, як визначається розмір пенсії та вплив на цей розрахунок середньої зарплати.
69027

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді