Законопроект щодо самоорганізації населення - черговий крок до децентралізації

Міністерство розвитку громад та територій України розробило законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про органи самоорганізації населення», який направлений на поширення практики створення органів самоорганізації населення – будинкових, вуличних, квартальних комітетів, комітетів мікрорайонів та районів у містах тощо. Законопроект знаходиться на стадії громадських обговорень.

Законопроект щодо самоорганізації населення - черговий крок до децентралізації

Цей законопроект є одним із кроків реформи децентралізації, а саме він передбачає удосконалення процедури утворення органів самоорганізації населення, порядку надання їм частини повноважень ОМС та коштів на їх здійснення. А також – поширення практики утворення таких органів у тергромадах. Через ці органи самоорганізації населення жителі громад зможуть долучатись до вирішення питань місцевого значення. Водночас представляти свої інтереси у місцевих радах та її органах, місцевих органах виконавчої влади

Зокрема, у проекті Закону йдеться про:

  • визначення повноважень та території діяльності органу самоорганізації населення;
  • усунення неточностей щодо порядку створення та строку повноважень органу самоорганізації населення та його персонального складу, а також реєстрації органу самоорганізації населення;
  • уточнення права обирати та бути обраними до органу самоорганізації населення, порядку припинення повноважень персонального складу органу самоорганізації населення та ліквідації такого органу.

Долучитися до громадських обговорень, можна надіславши свої зауваження та пропозиції електронною поштою на адресу [email protected] до 23 серпня 2021 року включно.

Джерело: Міністерство розвитку громад та територій України

УВАГА!

Бути у курсі подій та законодавчих оновлень стало ще легше! Підписуйтесь на наш Telegram або FB та читайте важливі новини від порталу "Бюджетник" першими.

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Облік витрат за соціальними внесками в ОМС

За якими виплатами ОМС має нараховувати соціальні внески, серед яких ЄСВ і пенсійний збір? Мінімальні та максимальні розміри ЄСВ, загальні правила нарахування й бухгалтерські проведення для обліку витрат ОМС за соціальними внесками – все це у консультації.
2922

Звіт про заборгованість за бюджетними коштами – як заповнити

Звіт про заборгованість за бюджетними коштами форма 7д та 7 м подається як місячний, квартальний та річний за кожним з фондів окремо. Експертне пояснення щодо заповнення допоможе здати звіт без помилок.
35573

Як вести облік витрат із зарплати ОМС

Заробітна плата займає завжди суттєву частку у загальних витратах будь-якої бюджетної установи й органи місцевого самоврядування (ОМС) – не виняток. Як вести облік таких витрат, що до них належать, які правила їхнього нарахування, про виплату авансу та бухгалтерські проведення в ОМС – у даному огляді.
7213

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді