Зарахування страхового стажу - чия компетенція?

Іноді виникає питання, хто відповідає за обчислення і зарахування страхового стажу - Державна податкова служба чи Пенсійний фонд України?

 Зарахування страхового стажу - чия компетенція?

Між Державною податковою службою, Пенсійним фондом України та Фондом соціального страхування України складено низку протоколів щодо передачі інформації, в яких визначено вичерпний перелік відомостей, які надсилаються Державною податковою службою Пенсійному фонду України та Фонду соціального страхування України, що надає можливість останнім виконувати всі покладені на них функції щодо нарахування, обчислення та призначення пенсійних та соціальних виплат.

Також відповідно до абзацу першого частини другої статті 24 Закону України від 09 липня 2003 року № 1058-IV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» страховий стаж обчислюється територіальними органами Пенсійного фонду України відповідно до вимог Закону № 2464 за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку.

Тому з огляду на викладене, питання зарахування страхового стажу належить до компетенції територіального органу Пенсійного фонду України.

За матеріалами: ДПС у Чернігівській області

УВАГА!

Бути у курсі подій та законодавчих оновлень стало ще легше! Підписуйтесь на наш Telegram або FB та читайте важливі новини від порталу "Бюджетник" першими.

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Довідка про трудовий та страховий стаж

Отримати довідку ПФУ про трудовий та страховий стаж можуть і працівник, і роботодавець. Розкажемо, як це зробити онлайн, як рахувати стаж за цією довідкою.
23133

Довідка ОК-5 для підтвердження страхового стажу

Якщо працівник працює менше року чи шести місяців і захворів, бухгалтеру аби правильно нарахувати допомогу по тимчасовій непрацездатності чи допомогу по вагітності та пологах потрібно знати страховий стаж працівника. Розглянемо чим потрібно підтверджувати страховий стаж та чи потрібно вимагати від працівника довідку за формою № ОК-5.
35978

Страховий стаж: як обчислити і коли враховувати

Дані про страховий стаж потрібні бухгалтеру у низці випадків, наприклад нарахуванні лікарняних, декретних, пенсій та інших соцвиплат. У консультації – про те, як дізнатися про страховий стаж, як він розраховується бухгалтером у тих чи інших ситуаціях.
50566

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді