Як будуть рахувати стаж педагогічної роботи для виплати надбавки за вислугу років

Новації від Уряду стосуються українських педагогічних працівників, які перебувають за кордоном.

стаж педагогічної роботи

Калькулятор стажу

Уряд 03 вересня ухвалив постанову «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 31 січня 2001 р. № 78». Акт стосується педагогічних і науково-педагогічних працівників, які працюють за межами України.

Нова постанова дозволить зараховувати до стажу їхньої педагогічної роботи для виплати надбавки за вислугу років час роботи цих працівників на відповідних посадах за кордоном. Йдеться про період з 24 лютого 2022 року до припинення або скасування воєнного стану та протягом одного року після припинення або скасування воєнного стану.

Досі час роботи на посадах педагогічних та науково педагогічних працівників зараховувався до стажу роботи для виплати надбавки за вислугу років, тільки якщо це передбачено міжнародними угодами або договорами. Проте є країни, з якими наразі не укладено такі договори. Після повернення з таких країн працівникам, які будуть працевлаштовуватись у заклади освіти на посади педагогічних і науково-педагогічних працівників, раніше не завжди передбачалося зарахування часу їхньої роботи на відповідних посадах за кордоном.

Але відтепер стаж для виплати надбавки за вислугу років будуть зараховувати незалежно від наявності міжнародних угод чи договорів.

Нагадаємо, кому з педагогів належить надбавка за вислугу років:

Категорія бюджетників

Нормативний документ-підстава

Розмір надбавки, %

педагогічні працівники та науково-педагогічні працівники*, посади яких перелічені у постанові КМУ від 14.06.2000 № 963, а також наукові працівники

більше 3 років – 10%

більше 10 років – 20%

більше 20 років – 30%

* по таким працівникам окремо рахується їхній науковий стаж і педагогічний стаж. Це має значення, так як до наукового стажу зараховується і час навчання в аспірантурі, докторантурі таких працівників, але такий стаж не зараховується до педагогічного стажу. Однак робота в закладах вищої освіти має обидві складові – і педагогічну, і наукову. Як наслідок, при визначенні надбавки за вислугу років ураховується й науковий стаж, у т.ч. аспірантура/докторантура, але при визначенні стажу, який дає можливість отримати вчене звання «доцента», «професора» – такий стаж не враховується, так як там зараховується лише педагогічний стаж.

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Надбавка за вислугу років – наказ

Надбавка за вислугу років надається зокрема бухгалтерам, державним службовцям, медичним, педагогічним та іншим працівникам бюджетної сфери. Як нараховується надбавка за вислугу років – у даній консультації.
272355

Зарплата працівників вищої освіти 2024

Зарплата викладачів 2024: тарифна сітка на 2024 рік з окладами працівників освіти ➤ інші схеми посадових окладів викладачів ➤ доплати і надбавки ➤ погодинна оплата праці працівників вищої освіти➤ приклади нарахування зарплати викладачам
258284

Надбавки до заробітної плати в бюджетних установах

Надбавки до заробітної плати в бюджетних установах – звична справа. Розповімо докладно про види надбавок, умови встановлення надбавок, розміри надбавок окремим категоріям працівників бюджетних установ.
99314

Розрахунок грошової допомоги при виході у відпустку

Які виплати, надбавки та доплати включати у розрахунок матеріальної допомоги на оздоровлення. Розрахунок грошової допомоги держслужбовцям та іншим бюджетникам при виході у відпустку – тема даної консультації.
29925

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді