Строки для звернення до суду в оскарженні не реєстрації ПН/РК

Теми:
Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
Податківці роз’яснили про строки оскарження в судовому порядку рішень контролюючого органу про відмову у реєстрації податкової накладної (ПН)/розрахунку коригування (РК) в ЄРПН, якщо до подання позовної заяви не проводилася/проводилася процедура адміністративного оскарження.

оскарження не реєстрації пн рк

Вебінар для бюджетників «Як ревізори перевіряють господарські договори»

Рішення, прийняті контролюючим органом, можуть бути оскаржені в адміністративному або судовому порядку (п. 56.1 ПК). Рішення контролюючого органу, оскаржене в судовому порядку, не підлягає адміністративному оскарженню. Процедура адміністративного оскарження вважається досудовим порядком вирішення спору.

Загальні норми процедури судового оскарження в рамках розгляду публічно-правових спорів регулюються Кодексом адміністративного судочинства України (КАС).

Позов може бути подано в межах строку звернення до адміністративного суду, встановленого КАСУ або іншими законами (ч. 1 ст. 122 КАС).

Якщо платник не скористався правом на адміністративне оскарження, то рішення про відмову у реєстрації ПН/РК в ЄРПН оскаржують в судовому порядку в шестимісячний строк з дня отримання платником такого рішення від контролюючого органу.

Якщо платник скористався правом на адміністративне оскарження, то рішення про відмову у реєстрації ПН/РК в ЄРПН оскаржують в судовому порядку в:

  • тримісячний строк – за умови, якщо рішення контролюючого органу за результатами розгляду скарги було прийнято та вручено платнику податків у строки, встановлені ПК. При цьому такий строк обчислюється з дня вручення платнику рішення за результатами розгляду його скарги на рішення контролюючого органу;
  • шестимісячний строк – за умови, якщо рішення контролюючого органу за результатами розгляду скарги не було прийнято та/або вручено платнику податків у строки, встановлені ПК. При цьому такий строк обчислюється з дня звернення платника до контролюючого органу із відповідною скаргою на його рішення.

За інформацією ГУ ДПС у Чернівецькій області

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

ПДВ 2024 для бюджетних установ

Бюджетні установи теж можуть бути платниками ПДВ. Які зміни щодо ПДВ настали у 2024 році, зміни у ставках ПДВ 2024, про податкову накладну та податкову декларацію з ПДВ 2024, про необ’єктні та звільнені від ПДВ операції бюджетників, про особливості обліку цього податку у бюджетників – у даному огляді.
2377

Порядок складання податкової декларації з ПДВ

Розглянемо оновлену форму податкової декларації з ПДВ. У консультації знайдете, як заповнити всі рядки чинної ПДВ-декларації, приклад заповнення чинної декларації з ПДВ, а також інформацію про найбільш уживані додатки до ПДВ-декларації у бюджетників – Д1 та Д6.
58779

ПДВ 2023 для бюджетних установ

Бюджетні установи теж можуть бути платниками ПДВ. Які зміни щодо ПДВ настали у 2023 році, зміни у ставках ПДВ 2023, про нову податкову накладну та податкову декларацію з ПДВ 2023, про необ’єктні та звільнені від ПДВ операції бюджетників, про особливості обліку цього податку у бюджетників – у даному огляді.
48629

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді