Дотримайте готівкових обмежень у відрядженні

Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
Податківці роз’яснили чи поширюється обмеження щодо граничної суми готівкового розрахунку у розмірі 10000 грн на використання коштів, виданих на відрядження, у разі придбання ТМЦ.

готівкові обмеження у відрядженні

Відправляємо працівників у відрядження під час війни

Суб’єкти господарювання мають право здійснювати розрахунки готівкою протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами, зокрема, між собою – у розмірі до 10000 грн включно (п. 6 розд. ІІ Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління НБУ від 29.12.2017 № 148; далі – Положення № 148).

Для здійснення заходів належної перевірки клієнта з урахуванням ризик-орієнтованого підходу надавачі платіжних послуг мають право запитувати підтвердні документи, на підставі яких здійснюються такі готівкові розрахунки. Суб’єкти господарювання мають їх надати у разі зняття готівкових коштів із рахунків з метою здійснення готівкових розрахунків із фізичними особами.

Платежі понад установлені граничні суми проводять через надавачів платіжних послуг шляхом переказу коштів із рахунку на рахунок або внесення коштів до кас надавачів платіжних послуг для подальшого їх переказу на рахунки. Кількість суб’єктів господарювання та фізичних осіб, з якими здійснюються готівкові розрахунки, протягом дня не обмежується.

Обмеження, установлене в пункті 6 розділу II Положення № 148, стосується також розрахунків під час оплати за товари, придбані на виробничі (господарські) потреби за рахунок готівки, одержаної за допомогою платіжного інструменту.

Обмеження, установлені, зокрема, в пункті 6 розділу II Положення № 148, не стосуються:

  • розрахунків суб’єктів господарювання з бюджетами та державними цільовими фондами;
  • добровільних пожертвувань та благодійної допомоги;
  • використання готівки, виданої на відрядження;
  • виплат, пов’язаних з оплатою праці;
  • використання готівкових коштів з фондів НАБУ і БЕБ.

Отже, обмеження щодо граничної суми готівкового розрахунку не поширюється на готівкові розрахунки, пов’язані з відрядженням працівника установи (добові, витрати на приживання, проїзд тощо).

Однак обмеження у розмірі 10000 грн поширюється на придбання ТМЦ цим працівником протягом дня за рахунок коштів, виданих на відрядження.

За інформацією ГУ ДПС в Одеській області

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Авансовий звіт на відрядження: проведення

Які проведення використовувати, коли працівники подають авансові звіти на відрядження – продемонструємо на шести прикладах. А також розглянемо, як відобразити в бухгалтерському обліку ці операції за різних ситуацій.
67838

Відрядження в бюджетних установах: оформлення та оплата

Відрядження оплачуються відповідно до умов колективного чи трудового договору. Про останні зміни в оплаті відряджень у бюджетних установах. Про порядок оформлення й оплати відряджень, з прикладами розрахунків – у цьому огляді.
159138

Добові на відрядження 2024: як виплачувати та обліковувати

Відрядження працівників в одних установах є буденністю, а в інших – трапляються нечасто. Здебільшого відрядження відбуваються в межах України, але й можуть бути за кордон. Відрядженим працівникам відшкодовують витрати за час поїздки та виплачують добові на відрядження. Як визначається розмір добових, які саме витрати та в якому розмірі слід відшкодовувати – дізнаєтеся з цього огляду.
65813

Оплата відрядження держслужбовця у вихідний день

Держслужбовців направляють у службове відрядження для виконання посадових обов’язків поза межами постійного місця служби. Завдання, які виконує держслужбовець у відрядженні, різні і залежать від держоргану, в якому працює держслужбовець, держоргану, до якого його відряджено, кваліфікації та посадових обов’язків самого держслужбовця. Розглянемо якою буде оплата відрядження держслужбовцям.
2871

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді