Чи подавати повідомлення про початок роботи за укладеним цивільно-правовим договором

Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
Чимало роботодавців задаються питанням чи потрібно повідомляти органи ДПС про початок роботи за цивільно-правовим договором.

початок роботи за цпд

Вебінар для бюджетників «Як ревізори перевіряють господарські договори»

Порядок повідомлення органів ДПС про прийняття працівника (домашнього працівника) на роботу/укладення гіг-контракту або припинення трудового договору з домашнім працівником прописаний у постанові КМУ від 17.06.2015 № 413 (далі – Порядок). Цією ж постановою затверджені форми:

  • Повідомлення про прийняття працівника (домашнього працівника) на роботу/укладення гіг-контракту;
  • Повідомлення про припинення трудового договору з домашнім працівником.

Таблична частина форми повідомлення про прийняття працівника містить, зокрема, стовпчики:

  • 10. Дата видання наказу або розпорядження про прийняття на роботу/ дата укладення гіг-контракту/дата укладення цивільно-правового договору або трудового договору з домашнім працівником.
  • 11. Дата початку роботи/початку виконання робіт (надання послуг) гіг-спеціалістом / початку виконання робіт (надання послуг) особою на підставі цивільно-правового договору.

У цих стовпчиках потрібно зазначати відомості про укладені цивільно-правові договори. Але стосується це виключно підприємств – резидентів Дія Сіті.

Роботодавці, з числа держорганів, ОМС, бюджетних установ, не зобов’язані подавати повідомлення про початок роботи за цивільно-правовим договором. Адже цього Порядок не вимагає від роботодавців.

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Облік витрат за соціальними внесками в ОМС

За якими виплатами ОМС має нараховувати соціальні внески, серед яких ЄСВ і пенсійний збір? Мінімальні та максимальні розміри ЄСВ, загальні правила нарахування й бухгалтерські проведення для обліку витрат ОМС за соціальними внесками – все це у консультації.
2939

Відрахування із заробітної плати 2024

У консультації мова піде про ті суми, які відраховуються із заробітної плати працівників. Це зокрема податки, аліменти, штрафи, добровільні відрахування. Як визначити відрахування із заробітної плати, як про них звітувати та якими є бухгалтерські проведення для утримань із заробітної плати у бюджетних установах.
8601

ПСП 2024: кому і як надавати

Податкова соціальна пільга у 2024 році надає можливість зменшити розмір ПДФО. Хто має право на ПСП 2024, як її застосовувати, для кого призначена «дитяча» ПСП та який її розмір, які документи потрібні для застосування такої ПСП, які коди ознак ПСП застосовувати при складанні Додатку 4ДФ Податкового розрахунку – відповіді на ці питання у даному огляді.
30647

Класифікатор професій для звіту ЄСВ – Додатку Д5 Податкового розрахунку

На допомогу бухгалтеру поради, як користуватися класифікатором професій при заповненні Додатка Д5 Податкового розрахунку. Дивись приклад оформлення штатного розпису, що містить графи, які корисні для заповнення цього додатку.
18804

Податковий розрахунок з ПДФО, ВЗ та ЄСВ

Зарплатний звіт – це об’єднаний звіт з ЄСВ, ПДФО та військового збору. У даній консультації приділимо більше уваги загальним питанням, заповненню основної частини звіту та тих додатків, які стосуються ЄСВ. Також тут можна скачати бланк звіту, його додатків та зразки їх заповнення.
85414

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді