Учні початкових класів харчуватимуться безкоштовно

Уряд ухвалив постанову «Деякі питання надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на забезпечення харчуванням учнів початкових класів закладів загальної середньої освіти у 2024 році».

Учні початкових класів харчуватимуться безкоштовно

◀️ НОВАЦІЇ В КАЗНАЧЕЙСЬКОМУ ОБСЛУГОВУВАННІ ▶️

Від жовтня 2024 року Уряд забезпечить безоплатним одноразовим харчуванням учнів 1–4 класів. Для цього з бюджету виділено 2 мільярди гривень, які будуть передані місцевим громадам у формі субвенції.

«Під час розгляду змін до бюджету на 2024 рік щодо фінансового забезпечення сектору безпеки і оборони ми проголосували за запровадження нової бюджетної програми «Субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на забезпечення харчуванням учнів початкових класів закладів загальної середньої освіти», виділили на неї 2 млрд грн та погодились з пропозицією, щоб як виняток з положень статті 108 Бюджетного кодексу України ці кошти поділив Кабінет Міністрів України (що і було зроблено на засіданні у минулу п’ятницю)», – прокоментував голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

Раніше гарячими обідами забезпечували лише учнів пільгових категорій, а фінансування покривалося коштом місцевих бюджетів. Тепер це питання врегульоване – усі діти, які навчаються у початкових класах, зможуть отримувати харчування, а фінансуватиметься це за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам. Тобто державна субвенція допоможе гарантувати належний рівень харчування для усіх учнів початкових класів, а також сприятиме формуванню правильних харчових звичок з раннього віку.

Механізм розподілу коштів субвенції затверджений Кабінетом Міністрів України та забезпечить однакові умови для організації харчування в усіх закладах загальної середньої освіти країни (постанова КМУ від 04 жовтня 2024 р. № 1145).

Як це працюватиме?

Субвенція може бути використана як для придбання продуктів харчування, так і для оплати послуг кейтерингу та/або аутсорсингу. Основні умови для надання субвенції:

  1. Гаряче харчування організовується для всіх учнів початкових класів (1–4 класи).
  2. У закладі освіти організовано процес очного навчання або поєднується очне з дистанційним.
  3. Заклади освіти можуть організовувати харчування самостійно через аутсорсинг або співпрацювати з підприємствами, що займаються кейтерингом. 
  4. Розрахунок вартості гарячого харчування для учнів початкових класів не має перевищувати вартість харчування для учнів 5-11 (12) класів.
  5. Усі процеси мають відповідати вимогам Постанови Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 р. № 305, нормам НАССР та законодавству з питань безпечності та якості харчових продуктів.  

Данило Гетманцев зауважив, головне завдання на зараз – відстежити, щоб необхідне фінансування на цю програму у достатньому обсязі було закладено у бюджет-2025 (адже у проєкті, поданому Урядом до Верховної Ради 15 вересня, субвенція на цю ціль передбачена не по загальному, а по спеціальному фонду, і усього у розмірі 100 млн. грн.).

Джерело: офіційний сайт МОН, Telegram-канал Данила Гетманцева

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Витрати на освітню субвенцію у 2024 році

Місцеві бюджети з державного бюджету отримують трансферти на спільні цільові програми. Освітня субвенція – це один з таких трансфертів. Про умови її отримання та перелік витрат, на які можна витрачати кошти освітньої субвенції – у цьому огляді
4913

Субвенція місцевим бюджетам

Субвенція – це виплата із державного бюджету місцевим бюджетам, яку надають лише на конкретні цілі. На що вона виділяється щороку – у цьому огляді.
53456

Інформаційна довідка щодо розрахунку обсягів освітньої субвенції

Освітня субвенція з державного бюджету покликана ОМС утримувати школи, професійно-технічні училища коледжі, які мають фінансуватися за рахунок місцевих бюджетів. Механізм її розподілу базується на складній формулі й МОН в інформаційній довідці показало ті цифри, які впливали на розподіл освітньої субвенції у 2021 році. Призначення, наповнення та приклад такої довідки – у цьому огляді.
7681

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді