Посадові особи місцевого самоврядування не є держслужбовцями

Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
НАДС роз’яснило окремі питання пенсійного забезпечення посадових осіб місцевого самоврядування.

посадові особи місцевого самоврядування

КАЛЬКУЛЯТОР СТАЖУ ДЕРЖАВНОЇ СЛУЖБИ ТА СЛУЖБИ В ОМС

Згідно зі статтею 1 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» від 07.06.2001 № 2493-ІІІ (далі – Закон № 2493) служба в органах місцевого самоврядування (ОМС) – це професійна, на постійній основі діяльність громадян України, які займають посади в ОМС, що спрямована на реалізацію територіальною громадою свого права на місцеве самоврядування та окремих повноважень органів виконавчої влади, наданих законом.

Посадовою особою місцевого самоврядування є особа, яка працює в ОМС, має відповідні посадові повноваження щодо здійснення організаційно-розпорядчих та консультативно дорадчих функцій і отримує заробітну плату за рахунок місцевого бюджету.

Особи, які вперше приймаються на службу в ОМС, приймають Присягу та їм присвоюється відповідний ранг посадової особи місцевого самоврядування. В ОМС встановлено сім категорій посад.

Пенсійне забезпечення посадових осіб місцевого самоврядування здійснюється відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Крім того, звертаємо увагу, що згідно Постанови Верховної Ради України «Про введення в дію Закону України «Про державну службу» та на виконання Указу Президента України «Про присвоєння рангів державних службовців Представникам Президента України в районах і працівникам органів місцевого самоврядування» від 16.03.1994 № 88/94 постановою КМУ від 18.04.1994 № 239 було затверджено Порядок віднесення посад працівників місцевих Рад народних депутатів та їх виконавчих комітетів до відповідних категорій посад державних службовців і присвоєння їм рангів державних службовців.

Отже, з 18.04.1994 посади працівників місцевих рад та їх виконавчих комітетів були віднесені до відповідних категорій посад державних службовців.

Однак з 04.07.2001 – дня набрання чинності Законом № 2493 проходження служби в ОМС не є проходженням державної служби та посади в ОМС не належать до посад, віднесених до відповідних категорій посад державних службовців.

Тобто особи, які працювали / працюють в ОМС після 04.07.2001, не були / не є державними службовцями та не проходили / не проходять державну службу.

Крім того, ні Законом про держслужбу, ні Законом № 2493 не було передбачено, що служба в ОМС прирівнюється до державної служби, а, отже, і посади в ОМС не прирівнюються до посад державної служби.

Посадові особи місцевого самоврядування не мають права на призначення пенсії відповідно 10 пунктів 10 i 12 розділу ХІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону про держслужбу. Їм пенсію призначають відповідно статті 10 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Із роз’яснення НАДС від 04.10.2024 № 188-р/з

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Сільський голова – доплата за виконання обов’язків

В даній статті розглянуто специфіку повноважень сільського голови, можливість виконання ним посадових обов’язків тимчасово відсутніх працівників, розмір доплати та порядок документального оформлення такого виконання.
2013

Облік витрат за договорами надання послуг в ОМС

Надання й отримання послуг – це повсякденність будь-якої бюджетної установи. Не виняток і органи місцевого самоврядування (ОМС). Як обліковувати витрати на послуги, зокрема за цивільно-правовими договорами – у даному огляді.
3838

Облік витрат за соціальними внесками в ОМС

За якими виплатами ОМС має нараховувати соціальні внески, серед яких ЄСВ і пенсійний збір? Мінімальні та максимальні розміри ЄСВ, загальні правила нарахування й бухгалтерські проведення для обліку витрат ОМС за соціальними внесками – все це у консультації.
3327

Як вести облік витрат із зарплати ОМС

Заробітна плата займає завжди суттєву частку у загальних витратах будь-якої бюджетної установи й органи місцевого самоврядування (ОМС) – не виняток. Як вести облік таких витрат, що до них належать, які правила їхнього нарахування, про виплату авансу та бухгалтерські проведення в ОМС – у даному огляді.
7778

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді