Новий порядок, за яким застраховані особи втрачатимуть статус безробітного

Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
Мінекономіки, Мінфін, МВС та ПФУ затвердили Порядок розслідування страхових випадків та обґрунтованості виплати матеріального забезпечення (далі – Порядок).

порядок статус безробітного

Пошук по Класифікатору професій

Порядок визначає механізм розслідування страхових випадків та обґрунтованості виплати матеріального забезпечення на випадок безробіття зареєстрованим безробітним.

Його проводитимуть центри зайнятості за період перебування особи у статусі зареєстрованого безробітного у разі надходження інформації, яка впливає на умови:

  • реєстрації особи як безробітного та/або перебування особи у статусі зареєстрованого безробітного;
  • призначення та виплати матеріального забезпечення на випадок безробіття.

Під час проведення центрами зайнятості розслідування Державна служба зайнятості взаємодіятиме з ДПС, ПФУ, Мін’юстом шляхом обміну відповідною інформацією.

Рішення щодо припинення реєстрації особи як безробітного і виплати допомоги по безробіттю та/або щодо стягнення суми виплаченого матеріального забезпечення на випадок безробіття та вартості наданих соціальних послуг прийматимуть за наявності підстав:

  • належності особи до категорії зайнятого населення під час перебування особи у статусі зареєстрованого безробітного;
  • поновлення особи на роботі за рішенням суду, що набрало законної сили;
  • подання особою недостовірних відомостей та документів, на підставі яких було прийнято рішення про надання їй статусу зареєстрованого безробітного, призначення (виплату) матеріального забезпечення на випадок безробіття та надання соціальних послуг;
  • виконання зареєстрованим безробітним оплачуваної роботи (надання послуг), крім виконання оплачуваних робіт під час проходження зареєстрованим безробітним виробничого навчання та виробничої практики на підприємстві, в установі, організації, індивідуального навчання на робочому місці (на виробництві) або стажування, участі у громадських роботах або інших роботах тимчасового характеру, суспільно корисних роботах під час воєнного стану, виконання оплачуваної роботи, пов’язаної з організацією підготування та проведення виборів Президента України, народних депутатів України, місцевих виборів, виконання обов’язків присяжного в суді;
  • неповідомлення в період реєстрації зареєстрованим безробітним центру зайнятості про виїзд за межі України та/або перебування зареєстрованого безробітного за межами державного кордону України понад установлений законодавством строк;
  • вступу зареєстрованого безробітного на навчання за денною, дуальною формами здобуття освіти (крім професійного навчання зареєстрованих безробітних за направленням центру зайнятості);
  • досягнення зареєстрованим безробітним пенсійного віку або призначення такій особі пенсії на пільгових умовах або за вислугу років;
  • з інших підстав, визначених законодавством про зайнятість населення та загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття.

Це рішення прийматимуть не пізніше ніж наступного дня після дня складання акта розслідування.

Наказ Мінекономіки, Мінфіну, МВС від 10.09.2024 № 23492/439/620 та постанова правління ПФУ від 10.09.2024 № 27-1, якими затверджено Порядок, не набрали чинності.

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Неоформлення трудових відносин: розмір штрафів

Перевірки Держпраці та острахи бухгалтера та керівника в першу чергу пов’язані зі значними фінансовими штрафами. І навіть якщо все ніби гаразд і неоформлених працівників в установі немає, – ризик заробити штраф за неоформлення трудових відносин за наявності цивільно-правових договорів існує. Які вони штрафи нинішні?
20349

Дистанційна робота в держорганах, ОМС, бюджетних установах

Держслужбовці та працівники держорганів, ОМС, бюджетних установ мають право працювати дистанційно за умови наявності організаційних і технічних можливостей для виконання посадових обов’язків. Розглянемо чим потрібно керуватись та що зробити для впровадження дистанційної роботи.
18301

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді