Перші вибори місцевих голів у 201 об'єднаній громаді — відбулися, спостерігачі зафіксували порушення

У 201 об’єднаній територіальній громаді 29 жовтня 2017 року пройшли перші вибори місцевих голів та депутатів. До їх складу увійшли 933 місцеві ради. Загалом в цих громадах мешкає більше 2 млн громадян.

Виборчі процеси офіційно розпочалися 9 вересня і охопили громади в усіх областях України. Найбільше ОТГ обирали голів у Дніпропетровській (19) та Волинській областях (19), натомість у Закарпатській та Миколаївській областях вибори пройшли в одній громаді.

Явка виборців на місцевих виборах становила 48,2% (за даними Громадянської мережі Опора).

Спостерігачі Опори після закінчення виборів наголосили, що виборчий процес був конкуретним, виборці отримали можливість обирати серед широкого переліку кандидатів, висунутих місцевими організаціями політичних партій або самовисуванців. Утім, під час виборів зафіксована низка порушень. Як-то:

  • порушення законодавчих вимог щодо ведення передвиборної агітації;
  • непрозорість фінансування кампаній кандидатів;
  • втручання державних службовців до виборчого процесу;
  • проблеми із утворенням виборчих округів та виготовленням виборчих бюлетенів;
  • прояви підкупу виборців залишаються переконливим аргументом на необхідності проведення комплексного удосконалення виборчого законодавства.

Нагадаємо, що 24 грудня цього року перші місцеві вибори відбудуться ще у 51 об’єднаній громаді.

Загалом після виборів в Україні функціонуватиме 665 об’єднаних територіальних громад, створених 3118 місцевими радами, де мешкають 5,7 млн громадян. Тобто майже 28% колишніх місцевих рад вже об’єдналися у більш спроможні громади.

Джерело: Громадська мережа Опора

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Оренда комунального та державного майна в Україні

Процедура оренди державного та комунального майна 2024 для держорганів, ОМС, бюджетних установ регламентована різними нормативно-правовими актами. Розглянемо чим керуватись при передачі в оренду державного чи комунального майна.
1214

Заява про відкриття та закриття рахунків

Відкриття та закриття рахунків актуально на початку та в кінці року, а також в процесі реорганізації бюджетної установи. А після набуття чинності наказу Мінфіну від 18.01.2024 № 23 додатково Казначейство у тримісячний строк переукладатиме з клієнтами договори про здійснення розрахунково-касового обслуговування. Тримайте зразки заяви про відкриття та закриття рахунків.
38729

Реєстраційна картка учасника бюджетного процесу в ІАС «LOGICA» – заповнення з експертом

У консультації про заповнення електронної форми реєстраційної картки, яка використовується для реєстрації учасників бюджетного процесу. Розглянемо, хто і який розділ заповнює та як заповнити кожне поле форми.
1934

Типова програмна класифікація видатків та кредитування місцевих бюджетів

Програмна класифікація видатків та кредитування місцевого бюджету, відповідно до вимог частини другої статті 10 Бюджетного кодексу України, формується місцевим фінансовим органом за пропозиціями, поданими головними розпорядниками бюджетних коштів під час складання проекту рішення про місцевий бюджет у бюджетних запитах.
12028

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді