Внесено зміни до Інструкції про порядок нарахування і сплати ЄСВ

Наказом Мінфіну від 19 вересня 2024 року № 454 внесені зміни до Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Внесено зміни до Інструкції про порядок нарахування і сплати ЄСВ

Калькулятор стажу

Зміни внесено відповідно до:

Наказом Мінфіну № 454 внесено наступні зміни:

  • перелік документів, необхідних для укладення договору про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування (далі – Договір) домашніми працівниками, доповнено копією трудового договору (зміни внесено до абз. 6 пп. 1 п. 3 розд. V Інструкції). Це означає, що для укладення Договору, крім заяви про добровільну участь за формою згідно з додатком 3 до цієї Інструкції, копії трудової книжки (за наявності), виписки з системи персоніфікованого обліку (ОК-5), копії документа, що подсвідчує особу, домашній працівник подає також копію трудового договору
  • особи, які є домашніми працівниками та виявили бажання укласти Договір, відтепер можуть зазначити про це в додатку 3 до Інструкції шляхом проставляння відповідної позначки (п. 1 додатка 3 до Інструкції доповнили новим пп. 3);
  • у випадку припинення трудового договору з домашнім працівником такий працівник має повідомити про це податковий орган і надати підтверджуючі документи, оскільки це вважається підставою для дострокового розірвання Договору (доповнено пп. 2 п. 2 розд. ІІ Договору новим пп. 3, доповнено новим абз. 4 п. 1 розд. VII Договору).

Джерело: наказ Мінфіну від 19.09.2024 № 454

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Звіт ЄСВ: зразок заповнення та бланк

Звіт ЄСВ – так до сих пір часто називають Податковий розрахунок, що містить дані не лише про ЄСВ, але й про ПДФО та військовий збір. До вашої уваги склад Звіту ЄСВ і приклади заповнення окремих його додатків. На що слід звернути увагу, аби не помилитися?
148157

Облік витрат за соціальними внесками в ОМС

За якими виплатами ОМС має нараховувати соціальні внески, серед яких ЄСВ і пенсійний збір? Мінімальні та максимальні розміри ЄСВ, загальні правила нарахування й бухгалтерські проведення для обліку витрат ОМС за соціальними внесками – все це у консультації.
3331

ЄСВ 2025

Ставка ЄСВ у 2025 році збережеться на рівні 22 відсотків для працівників без інвалідності. Мінімальний розмір ЄСВ 2025 та максимальний розмір соціального внеску розраховується на базі МЗП. Наводимо нові граничні розміри ЄСВ у 2025 році.
1000

Класифікатор професій для звіту ЄСВ – Додатку Д5 Податкового розрахунку

На допомогу бухгалтеру поради, як користуватися класифікатором професій при заповненні Додатка Д5 Податкового розрахунку. Дивись приклад оформлення штатного розпису, що містить графи, які корисні для заповнення цього додатку.
19572

Оподаткування подарунків працівникам

Оподаткування подарунків працівникам – на що слід звернути увагу при оподаткуванні подарунків працівникам і відображенні їх у Додатку 4ДФ Податкового розрахунку. Чи обкладаються новорічні подарунки ПДФО, військовим збором, ЄСВ та ПДВ?
38566

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді