Пенсіонери можуть отримати велику виплату за один раз: коли це можливо

Як виплачується пенсія у разі виїзду пенсіонера на постійне місце проживання за кордон – роз'яснення.

Пенсіонери можуть отримати 6-місячну виплату пенсії за раз: коли це можливо

Калькулятор індексації зарплати

У разі виїзду пенсіонера на постійне місце проживання за кордон пенсія, призначена в Україні, виплачується за шість місяців наперед перед від’їздом, рахуючи з місяця, що настає за місяцем зняття з обліку за місцем постійного проживання. Відповідна норма передбачена ст. 51 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Пенсіонер, який планує виїхати за кордон, повинен особисто звернутися із заявою до територіального управління Пенсійного фонду України за місцем свого постійного проживання та надати:

  • заяву (встановленого зразка);
  • паспорт громадянина України для виїзду за кордон з відповідним записом про виїзд на постійне місце проживання за кордон, або паспортний документ іноземця, або документ, що посвідчує особу без громадянства (п. 2.25 Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», затвердженого постановою Пенсійного фонду України від 25.11.2005 № 22-1(зі змінами);
  • довідку про зняття з реєстрації місця проживання в Україні.

Грошова допомога при виїзді пенсіонера на постійне місце проживання за кордон виплачується органами Пенсійного фонду шляхом зарахування на поточний рахунок одержувача в уповноваженому банку.

Джерело: офіційний сайт ГУ ПФУ в Закарпатській області

опитування бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Розрахунок пенсії в Україні – 2024

На розмір пенсії впливають зараз страховий стаж, середня зарплата в Україні та фактична зарплата (дохід), який раніше отримував працівник і сплачував з нього соціальний внесок. Також існує й механізм автоматичного перерахунку пенсій (індексації), який враховує інфляцію та зростання середньої зарплати. Розглянемо, як визначається розмір пенсії та вплив на цей розрахунок середньої зарплати.
72452

Страховий стаж: як обчислити і коли враховувати

Дані про страховий стаж потрібні бухгалтеру у низці випадків, наприклад нарахуванні лікарняних, декретних, пенсій та інших соцвиплат. У консультації – про те, як дізнатися про страховий стаж, як він розраховується бухгалтером у тих чи інших ситуаціях.
51732

Прожитковий мінімум на 2023 рік

Прожитковий мінімум протягом 2023 року не змінювався. Одне значення прожиткового мінімуму на весь рік. Який він та як перерахувати без помилок усі пов’язані з ним показники – у цьому огляді.
80392

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді