Запроваджено єдину звітність для всіх наукових проєктів

Міносвіти запроваджує важливі зміни для оптимізації робочого часу дослідників та поліпшення видимості досягнутих результатів.

Запроваджено єдину спрощену звітність для наукових проєктів всіх сфер управління

Пошук по Класифікатору професій

Цей крок є продовженням політики дерегуляції і дебюрократизації наукової сфери України.

Спрощену форму звітності затверджено наказом Міністерства освіти і науки України «Про затвердження Змін до Порядку державної реєстрації та обліку науково-дослідних, дослідно-конструкторських робіт і дисертацій» від 11 вересня 2024 року № 1304.

Що змінюється:

  • введення єдиної уніфікованої форми звітності для всіх наукових проєктів усіх сфер управління;
  • можливість використання форми як для проміжних, так і для остаточних звітів;
  • скорочення обсягу інформації, що вимагається для подання звітів, і головне – часу на її підготовку.

Це не просто чергова зміна в адміністративних процесах – це реальний крок для всіх учасників наукового процесу, який дасть змогу більше уваги надавати безпосередньо дослідженням, а не паперовій роботі.

Переваги нового формату:

  • дослідники отримали можливість значно скоротити час і ресурси, витрачені на підготовку звітних документів;
  • громадськість, яка зацікавлена в результатах науково-технічної діяльності, отримає швидший і зручніший доступ до інформації про результати досліджень;
  • замовники (грантонадавачі), що працюють у сфері науки, зможуть оперативніше обробляти звітні документи, що надходять від виконавців  (університетів і наукових установ).

Спрощена форма звітності не лише зменшить обсяг паперової роботи, але й зробить дані про результати досліджень доступнішими для широкої аудиторії. Це важливо як для підвищення прозорості наукової діяльності, так і для зміцнення довіри громадськості до системи фінансування науки.

Крім того, новий підхід сприятиме підвищенню якості аналітики в процесі оцінювання результативності наукових проєктів.

Нагадаємо, МОН затвердив зміни до Типового переліку засобів навчання та обладнання для навчальних кабінетів і STEM-лабораторій.

Джерело: офіційний сайт МОН

опитування бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Електронна декларація – заповнення

З 11 жовтня 2024 року набула чинності оновлена форма електронної декларації. Оновлене й повідомлення про суттєві зміни в майновому стані, тож публікуємо детальну інструкцію з заповнення декларції. Експерт пояснює, що і в якому розділі слід зазначати.
68583

Електронна декларація – хто подає

❗️Подання електронної декларації – обов’язок посадовців бюджетних установ. Хто має право не подавати електронну декларацію під час воєнного стану, яка її форма з 11 жовтня 2024 року та які штрафи передбачено – у нашій консультації.
91299

Податкова накладна 2024: порядок заповнення

Як заповнити нову форму ПН – приклад заповнення податкової накладної та інша корисна інформація щодо цього штрафонебезпечного документа – у даному огляді.
130531

Звіт про заборгованість за бюджетними коштами – як заповнити

Звіт про заборгованість за бюджетними коштами форма 7д та 7 м подається як місячний, квартальний та річний за кожним з фондів окремо. Експертне пояснення щодо заповнення допоможе здати звіт без помилок.
37366

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді