Як повернути помилково або надміру сплачені податки

Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
Податківці нагадали порядок повернення сум, помилково сплачених податків.

помилково сплачені податки

Калькулятор штрафів

Помилково та/або надміру сплачені суми грошових зобов’язань та пені у випадках, передбачених статтею 43 ПК, повертають виключно на підставі заяви платника податку.

Заяву в електронній формі (код форми J1302001 – для юридичних осіб) установа може подати до територіального органу ДПС відповідно до Порядку інформаційної взаємодії Державної фіскальної служби України, її територіальних органів, Державної казначейської служби України, її територіальних органів, місцевих фінансових органів у процесі повернення платникам податків помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов'язань та пені, затвердженого наказом Мінфіну від 11.02.2019 № 60.

У заяві потрібно зазначити:

  • назву помилково та/або надміру сплаченого податку, збору, платежу;
  • його суму;
  • дату сплати і реквізити із платіжного документа, за якими кошти перераховано до бюджету (код класифікації доходів бюджету, бюджетний рахунок, на який перераховано кошти, код ЄДРПОУ територіального органу Казначейства, на ім’я якого відкрито рахунок).

Також у цій заяві потрібно визначити напрям перерахування помилково та/або надміру сплачених коштів, що повертаються:

  • на поточний рахунок платника податку в установі банку;
  • єдиний рахунок (у разі його використання);
  • погашення грошового зобов’язання та/або податкового боргу з інших платежів, контроль за справлянням яких покладено на органи ДПС, незалежно від виду бюджету.

Додатково до заяви установа може подати копію платіжного документа, на виконання якого помилково та/або надміру сплачений платіж перераховано до бюджету.

Контролюючий орган не пізніше ніж за п’ять робочих днів до закінчення двадцятиденного строку з дня подання установою заяви готує електронний висновок про повернення належних сум коштів із відповідного бюджету або з єдиного рахунку та подає його для виконання органу Казначейства.

За інформацією Південного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків

опитування бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Податки в ОМС: бухоблік та проведення

Сплата податків не минає нікого. І бюджетники не виключення. Навіть ті, які мають відношення до влади, зокрема й місцевої. Які податки і збори є витратами ОМС, як їх обліковувати, бухгалтерські проведення. Про це та інше – у консультації.
9668

Транспортний податок 2024: ставка, облік, декларація

Транспортний податок у 2024 році: дивиться перелік легкових автомобілів, які підлягають оподаткуванню. Коли, скільки та за які автомобілі потрібно сплачувати транспортний податок 2024 – у статті.
14729

Приклади відрахувань із заробітної плати

Перш ніж виплатити працівникові зарплату, бухгалтер повинен відрахувати із неї податки. А ще можуть бути й аліменти та інші обов’язкові платежі. Усе про відрахування із заробітної плати — у статті.
349504

Плата за землю: приклад заповнення декларації

Землекористувачі чи орендарі земельних ділянок мають подавати до ДПС звітність з плати за землю – податкову декларацію. Податкова декларація з плати за землю – покрокова інструкція заповнення й зразок. Також знайдете про застосування звільнення від плати за землю під час війни та його декларування.
48807

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді