Працівникам, дозволять не виходити на роботу, якщо роботодавець не сплачує зарплату

Мінсоцполітики розмістило на своєму веб-сайті для обговорення громадою проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту прав працівників на своєчасну та в повному обсязі виплату заробітної плати у випадку неплатоспроможності роботодавця» (далі — Проект).

Проект передбачає посилити захист працівників, яким роботодавці затримують виплату заробітної плати, а саме:

  • якщо роботодавець затримує виплату заробітної плати на строк більше 15 днів, працівник має право не виконувати свою роботу на весь період затримки, та у робочий час може бути відсутній на робочому місці без наслідків застосування до себе дисциплінарної відповідальності (крім працівників органів прокуратури, судів, Збройних Сил України, органів державної влади, органів місцевого самоврядування, безпеки та правопорядку);
  • роботодавець зобов’язаний сплатити працівнику пеню у розмірі облікової ставки НБУ за кожний день затримки виплати заробітної плати;
  • роботодавець не буде нести кримінальну відповідальність, якщо він сплатить працівнику заробітну плату та інші виплати у повному обсязі до затвердження прокурором обвинувального акта;
  • працівники, які подали до суду письмові заяви з вимогами до неплатоспроможного роботодавця про виплату боргуі із заробітної плати, та ці вимоги увійшли до реєстру вимог кредиторів, мають право на компенсацію заробітної плати.

Якщо ВРУ ухвалить Проект, він набере чинності з 01.01.2020.

Сайт Мінсоцполітики

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Облік витрат за договорами надання послуг в ОМС

Надання й отримання послуг – це повсякденність будь-якої бюджетної установи. Не виняток і органи місцевого самоврядування (ОМС). Як обліковувати витрати на послуги, зокрема за цивільно-правовими договорами – у даному огляді.
3470

Документальне оформлення підсумованого обліку робочого часу

Досить поширені ситуації, коли з огляду на режим роботи та процеси в установі неможливо встановити звичайний 8-годинний робочий час. У цьому випадку на допомогу приходить підсумований облік робочого часу. Що це означає, де застосовується та як правильно здійснити документальне оформлення – читайте далі у статті.
13833

Переведення працівника на інше підприємство

Переведення працівника на інше підприємство стало більш простішою процедурою, а все тому, що у працівника забрали право переносити дні заробленої щорічної відпустки до іншого роботодавця.
14868

Облік витрат за соціальними внесками в ОМС

За якими виплатами ОМС має нараховувати соціальні внески, серед яких ЄСВ і пенсійний збір? Мінімальні та максимальні розміри ЄСВ, загальні правила нарахування й бухгалтерські проведення для обліку витрат ОМС за соціальними внесками – все це у консультації.
2937

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді