Як відображається у податковій звітності зупинений розрахунок коригування?

Коли постачальник може зменшити свої податкові зобов’язання і відобразити у податковій звітності з ПДВ розрахунок коригування, складений у зв’язку із поверненням покупцем товарів, реєстрацію якого в ЄРПН було зупинено, та як бути у разі зменшення реєстраційної суми?

 Як відображається у податковій звітності зупинений розрахунок коригування?

Пунктом 192.1 ст. 192 ПКУ встановлено, що якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, суми податкових зобов’язань та податкового кредиту постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню на підставі розрахунку коригування до податкової накладної, складеному в порядку, встановленому для податкових накладних, та зареєстрованому в ЄРПН.

Розрахунок коригування до податкової накладної складається також у випадку виправлення помилок, допущених при складанні податкової накладної, у тому числі не пов’я­заних із зміною суми компенсації вартості товарів/послуг.

Якщо внаслідок такого перерахунку відбувається зменшення суми компенсації на користь платника податку — постачальника, то:

  • постачальник відповідно зменшує суму податкових зобов’язань за результатами податкового періоду, протягом якого був проведений такий перерахунок;
  • отримувач відповідно зменшує суму податкового кредиту за результатами такого податкового періоду в разі, якщо він зареєстрований як платник податку на дату проведення коригування, а також збільшив податковий кредит у зв’язку з отриманням таких товарів/послуг.

Постачальник має право зменшити суму податкових зобов’язань лише після реєстрації покупцем розрахунку коригування до податкової накладної в ЄРПН (пп. 192.1.1 ст. 192 ПКУ).

Реєстрація податкової накладної/розрахунку коригування в ЄРПН може бути зупинена в порядку та на підставах, визначених КМУ.

Порядок зупинення реєстрації податкової наклад­ної/роз­рахунку коригування в ЄРПН затверджено постановою Кабміну 21.02.2018 р. № 117 (далі — Порядок № 117).

Згідно з п. 20 Порядку № 117 комісії контролюючих органів приймають рішення про реєстрацію податкової накладної/розрахунку коригування в ЄРПН або про відмову у реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в ЄРПН.

Податкова накладна/розрахунок коригування, реєстрацію яких зупинено, реєструється, зокрема, у день настання однієї з таких подій:

  • прийнято та набрало чинності рішення про реєстрацію податкової накладної/розрахунку коригування в ЄРПН;
  • набрання рішенням суду законної сили про реєстрацію податкової накладної/розрахунку коригування в ЄРПН (п. 28 Порядку № 117).

Отже, якщо відбувається зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг, платник податку — постачальник може зменшити податкові зобов’язання лише після реєстрації покупцем в ЄРПН відповідного розрахунку коригування.

У разі зупинення реєстрації в ЄРПН такого розрахунку коригування платник податку — постачальник може зменшити податкові зобов’язання на суму ПДВ, зазначену у ньому, після припинення процедури такого зупинення:

  • у разі своєчасної реєстрації в ЄРПН такого розрахунку коригування — у податковій декларації з ПДВ того звітного (податкового) періоду, в якому його складено;
  • у разі несвоєчасної реєстрації в ЄРПН — у податковій декларації з ПДВ того звітного (податкового) періоду, в якому його зареєстровано в ЄРПН.

Правові основи функціонування системи електронного адміністрування ПДВ регулюються ст. 2001 ПКУ та регламентуються Порядком електронного адміністрування податку на додану вартість, затвердженим постановою Кабміну від 16.10.2014 р. № 569.

Відповідно до п. 2001.3 ст. 2001 ПКУ показник ∑Перевищ є складовою формули, за якою обраховується сума податку, на яку платник податку має право зареєструвати в ЄРПН податкові накладні та/або розрахунки коригування до податкових накладних (далі — реєстраційна сума).

Показник ∑Перевищ відображає загальну суму перевищення податкових зобов’язань, зазначених платником ПДВ у поданих податкових деклараціях з урахуванням поданих уточнюючих розрахунків до них, над сумою ПДВ, що міститься в складених таким платником податкових накладних та розрахунках коригування до них, зареєстрованих в ЄРПН.

Показник ∑Перевищ розраховується ДПС автоматично після прийняття звітності від платника податку та/або реєстрації в ЄРПН податкової накладної/розрахунку коригування, та при обрахунку позитивного значення вказаного показника на таке значення зменшується реєстраційна сума такого платника. Такий розрахунок здійснюється окремо за кожний звітний (податковий) період без наростаючого підсумку.

У випадку виникнення невідповідності між показниками податкової звітності з ПДВ та даними ЄРПН з метою правильного обрахунку показника ∑Перевищ платнику податку необхідно виправити таку невідповідність шляхом подання уточнюючих розрахунків за відповідні звітні періоди згідно з п. 50.1 ст. 50 ПКУ.

Джерело: ДПС у Львівській області

УВАГА!

Бути у курсі подій та законодавчих оновлень стало ще легше! Підписуйтесь на наш Telegram або FB та читайте важливі новини від порталу "Бюджетник" першими.

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Плата за землю: приклад заповнення декларації

Землекористувачі чи орендарі земельних ділянок мають подавати до ДПС звітність з плати за землю – податкову декларацію. Податкова декларація з плати за землю – покрокова інструкція заповнення й зразок. Також знайдете про застосування звільнення від плати за землю під час війни та його декларування.
47628

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді