Мінфін та ДПС планують змінити Порядок подання повідомлень про відкриття/закриття рахунків

На офіційному вебпорталі Державної податкової служби України (www.tax.gov.ua) у розділі «Проекти регуляторних актів» розміщено проект наказу Міністерства фінансів України «Про затвердження Змін до Порядку подання повідомлень про відкриття/закриття рахунків платників податків у банках та інших фінансових установах до контролюючих органів» (далі – Проект наказу).

 Мінфін планує змінити Порядок подання повідомлень про відкриття/закриття рахунків

Проект наказу розроблено з метою приведення у відповідність окремих положень Порядку подання повідомлень про відкриття/закриття рахунків платників податків у банках та інших фінансових установах до контролюючих органів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 18.08.2015 № 721, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 04.09.2015 за № 1058/27503 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 09.07.2019 № 292), (далі – Порядок № 721),якими регламентуються процедури обміну в електронній формі інформацією щодо відкриття/закриття рахунків платників податків між контролюючими органами та банками, іншими фінансовими установами, до положень Податкового кодексу України та іншого чинного законодавства України, а також внесення необхідних технічних правок.

Проектом наказу внесені зміни до Порядку № 721, в частині:

  1. виключення з Порядку № 721 положень, які стосуються процедур подання, обробки, форми і змісту повідомлень про зміну рахунків платників податків (кореспондентських рахунків) за стандартом IBAN (файли повідомлень V та T, файл-відповідь W), визначають перелік підстав для відмови контролюючих органів у взятті рахунків на облік, наданих у цих повідомленнях;
  2. приведення Порядку № 721 у відповідність до змін, внесених до пункту 63.14 статті 63 Кодексу, щодо визначення терміну «дата отримання контролюючим органом повідомлення» у випадках надходження до контролюючих органів повідомлень про відкриття/закриття рахунків платників податків в електронному або паперовому вигляді;
  3. узгодження положення Порядку № 721 з положеннями Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 № 1588, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 14.05.2014 за № 503/25280, Інструкції про порядок відкриття і закриття рахунків клієнтів банків та кореспондентських рахунків банків – резидентів і нерезидентів, затвердженої постановою Правління Національного банку України від 12.11.2003 № 492, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 17.12.2003 за № 1172/8493, в частині уточнення переліку юридичних осіб – нерезидентів, стосовно яких банки повинні направляти повідомлення до контролюючих органів у разі відкриття/закриття рахунку нерезидента;
  4. запровадження нової форми повідомлення про зміну рахунків платників податків у національній та іноземній валютах у зв’язку із зміною/наданням податкових номерів платників податків (функціональний підтип файла S, файл-відповідь Z; форма № П9 згідно з додатком 5 до Порядку № 721);
  5. зміни абревіатури ДФС на ДПС;
  6. виключення обов’язкового реквізиту банківського рахунку «код банку (МФО банку)», оскільки після запровадження міжнародного номера банківського рахунку IBAN такий реквізит включено до номера рахунку;
  7. створення можливості для платників податків надсилати до ДПС в електронній формі запиту для отримання витягу з журналу реєстрації повідомлень про відкриття/закриття рахунків у фінансових установах.

Інформація щодо проекту наказу доступна на сайті ДПС за посиланням: https://tax.gov.ua/diyalnist-/regulyatorna-politika-/regulyatorna-politika/2021-rik/76493.html

Зауваження та пропозиції до зазначеного проекту від фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань можна надсилати на адресу розробника (Державна податкова служба України): поштову – 04655, м. Київ, Львівська площа, 8, та електронну – [email protected] протягом місяця з дня публікації цього оголошення.

Джерело: ДПС

УВАГА!

Бути у курсі подій та законодавчих оновлень стало ще легше! Підписуйтесь на наш Telegram або FB та читайте важливі новини від порталу "Бюджетник" першими.

опитування бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Військовий збір 2024 – зміни з 01 жовтня

Мета військового збору випливає з самої назви – збільшити фінансування видатків на оборону України, у т.ч. фінансування ЗСУ. Військовий збір існує з 2014 року, але з 01 жовтня 2024 року відбудеться його збільшення. Про ставки військового збору, об’єкт оподаткування, правила сплати та декларування у бюджетників – у цьому огляді.
21976

Чи проводити щорічну оцінку в ОМС

Чи проводиться зараз щорічна оцінка виконання посадовців ОМС? Чи заміняє атестація щорічну оцінку? Ці та інші пов’язані питання – в консультації.
11080

Особливості складання розрахунків до проєктів місцевих бюджетів на 2025 рік

Проєкт місцевого бюджету на 2025 рік має ґрунтуватись на розрахунках місцевих фінансових органів, бюджетних запитах головних розпорядників коштів місцевого бюджету та показниках, що стосуються місцевих бюджетів та які будуть закладені у проєкт Держбюджету на 2025 рік. Їх містять особливості складання розрахунків місцевих бюджетів, які Мінфін доводить до місцевих фінансових органів згідно зі статтею 75 Бюджетного Кодексу.
121

Доплати бюджетникам – 2024

Посадові оклади в бюджетних установах нині не великі. Однак збільшують заробіток працівників інші виплати, як-то доплати, надбавки, премії. У цьому огляді – про стимулюючі доплати і надбавки в бюджетних установах 2024.
40291

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді