Кабмін підтримав законопроекти розроблені Мінрегіоном щодо реформування місцевого самоврядування

Уряд схвалив законопроекти щодо розподілу повноважень органів місцевого самоврядування (ОМС) у зв’язку зі зміною адміністративно-територіального устрою держави. Ці документи, розроблені Мінрегіоном, є важливими для подальшої реалізації реформи місцевого самоврядування. Відповідні рішення прийняті на засіданні Кабінету Міністрів України. Про це повідомив заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода.

 Кабмін підтримав законопроекти розроблені Мінрегіоном щодо реформування місцевого самоврядування

«Підтримані урядом законопроекти передбачають чіткий розподіл повноважень сільських, селищних, міських рад та їх виконавчих органів. А також розмежування повноважень районних та обласних рад. Усі громади повинні мати однакові повноваження і можливості для свого розвитку. Сподіваємось на ухвалення цих законопроектів народними депутатами», – наголосив В’ячеслав Негода.

Заступник Міністра також додав, що зазначені законопроекти лише частково вирішують окремі питання з децентралізацією та розмежуванням повноважень і з часом, після прийняттям змін до Конституції України, яка закріпить нову систему територіального устрою та організацію місцевої влади, будуть прийняті нові редакції законів про місцеве самоврядування (муніципальний кодекс) та пакет інших законодавчих актів.

Законопроектами вносяться зміни до Закону «Про місцеве самоврядування в Україні» та 28 секторальних законодавчих актів, якими пропонується:

  • визначити однакові повноваження сільських, селищних, міських рад та їх виконавчих органів (без розподілу на сільські ради з чисельністю населення до 500 осіб, міські ради міст районного значення, міст обласного значення, ради об’єднаних територіальних громад);
  • розмежувати повноваження районних та обласних рад, районних та обласних державних адміністрацій з урахуванням змін до бюджетного законодавства;
  • усунути дублювання повноважень органів місцевого самоврядування різних рівнів.

Джерело: Єдиний веб-портал органів виконавчої влади України

УВАГА!

Бути у курсі подій та законодавчих оновлень стало ще легше! Підписуйтесь на наш Telegram або FB та читайте важливі новини від порталу "Бюджетник" першими.

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Облік витрат за договорами надання послуг в ОМС

Надання й отримання послуг – це повсякденність будь-якої бюджетної установи. Не виняток і органи місцевого самоврядування (ОМС). Як обліковувати витрати на послуги, зокрема за цивільно-правовими договорами – у даному огляді.
3483

Документальне оформлення підсумованого обліку робочого часу

Досить поширені ситуації, коли з огляду на режим роботи та процеси в установі неможливо встановити звичайний 8-годинний робочий час. У цьому випадку на допомогу приходить підсумований облік робочого часу. Що це означає, де застосовується та як правильно здійснити документальне оформлення – читайте далі у статті.
13845

Переведення працівника на інше підприємство

Переведення працівника на інше підприємство стало більш простішою процедурою, а все тому, що у працівника забрали право переносити дні заробленої щорічної відпустки до іншого роботодавця.
14875

Облік витрат за соціальними внесками в ОМС

За якими виплатами ОМС має нараховувати соціальні внески, серед яких ЄСВ і пенсійний збір? Мінімальні та максимальні розміри ЄСВ, загальні правила нарахування й бухгалтерські проведення для обліку витрат ОМС за соціальними внесками – все це у консультації.
2942

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді