Нарахування доплати працівникам ОМС 2023

Автор
бухгалтер, експерт з питань бюджетної сфери, кандидат економічних наук, м. Чернігів
Працівникам в ОМС можуть встановлювати доплати. За які доплати вас не оштрафує аудитор – докладніше у цьому огляді.

Окрім надбавок, працівникам в ОМС можуть встановлювати доплати. Вони визначені постановою Кабміну «Про упорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів» від 09.03.2006 р. № 268 (даліПостанова № 268). Так зарплата посадовців ОМС складається з доплат за:

  • науковий ступінь;
  • виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника;
  • виконання обов’язків тимчасово відсутнього керівника структурного підрозділу, його заступника.

Також у посадовців ОМС може бути доплата за науковий ступінь (пп. «4» п. 3 Постанови № 268):

  • кандидата наук (за сучасними програмами аспірантури – доктора філософії) – 5% окладу;
  • доктора наук – 10 % окладу.

Однак обов’язковою умовою нарахування доплати за науковий ступінь є відповідність між науковим ступенем та діяльністю працівника ОМС (пп. «4» п. 3 Постанови № 268). Якою саме має бути така відповідність Постанова № 268 не уточнює. Наукові ступені присвоюються за певною спеціальністю. За спірних ситуацій рішення про відповідність профілю діяльності працівника та його наукового ступеня, очевидно, має приймати керівник ОМС. Як правило, в ОМС отримують доплати особи з науковими ступенями в галузі економічних наук, історичних наук, державного управління, політології та соціології. Також поширені є наукові ступені у галузі педагогічних наук, наприклад у відділах освіти виконкомів ОМС.

Пошук по Класифікатору професій

Зверніть увагу, що доплата за вчене звання («доцент», «професор», «старший науковий співробітник») у ОМС Постановою № 268 не передбачена. Це актуально, так як чимало посадовців ОМС з науковими ступенями ще й працюють в закладах вищої освіти, де могли здобути й такі вчені звання.

Зарплата працівників ОМС збільшується на доплату за виконання обов’язків тимчасово відсутніх працівників. Її встановлюють лише спеціалістам у такому розмірі:

  • до 50% посадового окладу за основною роботою — сума доплати не перевищує 50% посадового окладу відсутнього працівника;
  • різниці між фактичним посадовим окладом тимчасово відсутнього керівника (його заступника) і посадовим окладом працівника, який виконує його обов’язки.

 

Доплати робітникам органів місцевого самоврядування 2023

Оплата праці в ОМС для робітників в частині встановлення доплат врегульована пп. «2» п. 2.1 та примітки до Додатків 5 та 6 з наказу Мінекоміки від 23.03.2021 р. № 609 «Про умови оплати праці робітників, зайнятих обслуговуванням органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та їх виконавчих органів, органів прокуратури, судів та інших органів» (далі Наказ № 609). Наприклад, це такі доплати:

  • за роботу в нічний час – до 35% годинної тарифної ставки (посадового окладу) за кожну годину роботи з 22:00 до 6:00;
  • водіям автомобілів – за ненормований робочий день у розмірі 25% тарифної ставки за відпрацьований час;
  • використання у роботі дезінфекційних засобів, а також робітникам, які зайняті прибиранням туалетів, – 10% місячного окладу (див. примітку «3» у Додатку 2 Наказу № 609). Це одна надбавка, а не дві окремі;
  • за суміщення посад, збільшення обсягів робіт – без обмежень у межах економії фонду оплати праці на робітниках, які вивільнилися внаслідок таких заходів;
  • важкі та шкідливі умови – 12%;
  • особливо шкідливі умови – 24%;
  • бригадирам – 25-50% (див. пп. «б» п. 2.1 Наказу № 609).


зміст

акційна передплата журналів для бухгалтерів

Весняні дива для бухгалтерів! Оформлюйте передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»платіть за 10 місяців, а користуйтеся цілий рік!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20.

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді