Держпраця: порядок накладання штрафів за неоформлених працівників

Перевірку суб’єктів господарювання щодо неоформлених працівників здійснює Державна податкова служба України та її територіальні органи, а штрафи накладає Державна служба України з питань праці та її територіальні органи.

Допомогатор

 Держпраця: порядок накладання штрафів за неоформлених працівників

Це передбачено Постановою Кабінету Міністрів України від 17 липня 2013 р. № 509 «Про затвердження Порядку накладення штрафів за порушення законодавства про працю та зайнятість населення».

Відповідно до Постанови штрафи накладаються на підставі:

  • рішення суду про оформлення трудових відносин із працівником, який виконував роботу без укладення трудового договору, та встановлення періоду такої роботи чи роботи на умовах неповного робочого часу в разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві, в установі, організації;
  • акта, складеного за результатами заходу державного контролю за додержанням законодавства про працю або зайнятість населення, здійсненого у зв’язку з невиконанням вимог припису;
  • акта, складеного за результатами заходу державного контролю за додержанням законодавства про працю, у ході якого виявлено факти використання праці неоформлених працівників;
  • акта про неможливість проведення інспекційного відвідування/невиїзного інспектування;
  • акта перевірки ДПС, її територіального органу, у ході якої виявлені порушення законодавства про працю.

Сума штрафу залежить від розміру мінімальної заробітної плати – з 1 січня 2021 року становить 6 тис. грн.

Штраф сплачується протягом одного місяця з дня прийняття постанови про його накладення. Але відповідно до статті 265 КЗпП України якщо юридична особа або фізична особа-підприємець сплачує штраф протягом 10 банківських днів з дня вручення постанови про накладення штрафу, то сума становитиме 50% від розміру штрафу.

Не сплачені у добровільному порядку штрафи стягуються:

  • у судовому порядку регіональними центрами зайнятості на підставі матеріалів справи, що передаються їм територіальними органами Держпраці;
  • у судовому порядку територіальними органами Держпраці;
  • органами державної виконавчої служби.

Штраф за неоформлення трудових відносин

Джерело: Державна служба України з питань праці

УВАГА!

Бути у курсі подій та законодавчих оновлень стало ще легше! Підписуйтесь на наш Telegram або FB та читайте важливі новини від порталу "Бюджетник" першими.

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Документальне оформлення підсумованого обліку робочого часу

Досить поширені ситуації, коли з огляду на режим роботи та процеси в установі неможливо встановити звичайний 8-годинний робочий час. У цьому випадку на допомогу приходить підсумований облік робочого часу. Що це означає, де застосовується та як правильно здійснити документальне оформлення – читайте далі у статті.
13835

Переведення працівника на інше підприємство

Переведення працівника на інше підприємство стало більш простішою процедурою, а все тому, що у працівника забрали право переносити дні заробленої щорічної відпустки до іншого роботодавця.
14872

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді